Obavještajci bi mogli dobiti nekontrolirani pristup povjerljivim podacima?

Tehnologija 21. kol 202307:40 0 komentara
Pexels

Broj hakerskih napada i sličnih kibernetičkih prijetnji u Hrvatskoj raste, a u obrani od njih trebao bi pomoći novi Zakon o kibernetičkoj sigurnosti. Dok dio stručnjaka pozdravlja njegovo donošenje, neki su zabrinuti jer će dodatno ojačati ovlasti Sigurnosno-obavještajne agencije.

Hakerski napadi, ucjenjivački softver, računalni virusi – opasnosti koje vrebaju iz digitalnog svijeta sve su brojnije, a propusti u očuvanju kibernetičke sigurnosti potencijalno su katastrofalni.

“Kad onesposobimo sustave, ugasimo struju, napravimo da bolnice ne mogu raditi i slično. To je nešto što u konačnici utječe na građane”, objasnio je Alen Delić iz Hrvatske udruga menadžera sigurnosti, preneosi Dnevnik.hr.

Da se to ne dogodi trebao bi pomoći novi Zakon o kibernetičkoj sigurnosti. Temeljen na europskoj regulativi poboljšat će mjere zaštite od računalnog kriminala i terorizma, a kao ključno tijelo u tom sustavu postaviti Sigurnosno-obavještajnu agenciju, u čemu neki vide problem.

Kritičari prijedloga novog Zakona strahuju da bi njime obavještajna zajednica mogla dobiti nekontrolirani pristup povjerljivim podacima čak i privatnih kompanija. U SOA-i takve tvrdnje, pak, decidirano odbijaju.

“U predloženom Nacrtu Zakona, sustav SK@UT, kao nacionalni kibernetički kišobran, obvezan je samo za središnja državna tijela te je već u Odluci Vlade RH iz 2021. godine omogućeno dobrovoljno uključenje društveno važnih gospodarskih subjekata. Danas Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e štiti, a ne nadzire, niz privatnih tvrtki značajnih za Republiku Hrvatsku, koje su se dobrovoljno uključile u sustav SK@UT”, stoji u odgovoru SOA-e na upit reportera Dnevnika Nove TV Marka Biočine.

Interes za SOA-in kibernetički kišobran ne čudi. Lani je u Hrvatskoj je zabilježeno 19 kibernetičkih napada iza kojih su stajale strane države. U prvih pola ove godine već ih je 15, a najveći izazov obrane zapravo neće biti u regulativi.

“Ono što je možda najveći problem i bit će problem idućih nekoliko godina je kadar, nedostatak ljudi koji se bave informacijskom i kibernetičkom sigurnosti”, istaknuo je Delić.

U Irskoj je 2021. zbog malicioznog softvera paraliziran cijeli zdravstveni sustav. Da bi izbjegla takve incidente, Hrvatska će morati povećati ulaganja u kibernetičku sigurnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!