Obračun s profiterima: Hoće li se uvesti ekstraporez na trgovačke marže?

Vijesti 01. ruj 202321:59 0 komentara

Kako zaustaviti inflaciju - postaje jedno od ključnih pitanja u ovoj prvoj fazi predizborne kampanje. Premijer Andrej Plenković poručuje: mjerama ćemo zaštititi najranjivije skupine građana, no ne isključuje ni ekstraporez na trgovačke marže - koji predlaže SDP.

Plenković tješi građane, a možda i sebe

Eh, ta inflacija! Nije ista za umirovljenike i one koje služe čete konobara.

Premijer tješi građane, a možda i sebe.

“Ja mislim da s krajem turističke sezone moraju te cijene ići dolje. U konačnici su u turizmu išle cijene dolje u nekom trenutku, tako da je vjerujem da će se to svesti u neke normalne okvire”, nada se predsjednik Vlade.

No, svjestan je Plenković da rast cijena šteti predizbornoj kampanji, pa šalje poruku zločestim profiterima: moguća je čak i nova varijanta poreza na ekstraprofit, odnosno ekstramarže.

“Prihodi od dodatnog poreza na dobit prošle godine su toliki da od njega u ovom trenutku imamo još dovoljno sredstava za ono što smo rekli, a to je redistribucija tih sredstava onima kojima je to najpotrebnije, poput umirovljenika”, govori Plenković, dodajući da su sve mogućnosti otvorene, pa tako i ta.

SDP bi taj potez uveo odmah

U glavnoj oporbenoj stranci to je nešto o čemu ne treba niti razmišljati – nego uvesti odmah.

“Cijene hrane su porasle više od 35 posto, a pojedinih proizvoda i više – kruha, recimo, 60 posto, krumpira i više od 100 posto. Ciljaj maržu, al’ ne samo ubereš novac, nego da pošalješ poruku da ako besramno dižeš maržu, onda ćemo je mi besramno i oporezovati i uzeti”, jasan je šef SDP-a Peđa Grbin.

Kad se s lijeva krene prema centru, onom liberalnom, očekivano – politika je potpuno suprotna.

“Najbolje bi bilo da Vlada ništa ne dira, da se makne iz džepova građana i tako će najbolje smanjiti inflaciju i bilo kakve inflatorne pritiske”, jasan je Fokusov Dario Zurovec.

Što kaže desnica?

S desna pak traže dodatno ciljano porezno rastrećenje za rad i proizvodnju hrane.

“Potrebno je usmjeriti se na sektor proizvodnje hrane i poljoprivredu. Pokazatelji da nam 10 posto pada proizvodnja hrane su alarm za smjenu ministrice poljoprivrede! Pokušati kroz porezna rasterećenja potaknuti investicije i proizvodnju i vidjeti što se može napraviti oko porasta plaća”, predlaže Mostov Nikola Grmoja.

Sezona predizbornih obećanja je otvorena: svi obećavaju više i bolje za radnika i seljaka, a posebno umirovljenika.

Paradoksalno: sve to što će u kampanji dobiti, financirat će se upravo iz onoga što im je ranije uzeto: iz inflacije koja već mjesecima debelo, natprosječno puni – državni proračun.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!