Jasenovac: Državni vrh odvojeno odao počast žrtvama, Milanović napao Plenkovića

Vijesti 22. tra 202106:49 > 12:221 komentar
N1

Državni vrh i udruge stradalnika danas obilježavaju 76. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac, odvojeno i pod strogim epidemiološkim mjerama.

TIJEK DOGAĐAJA

11:45 U izjavi nakon polaganja vijenca, predsjednik Zoran Milanović govorio je i o premijeru Andreju Plenkoviću.

“Gospodin Plenković se kad mu odgovara poziva na Vukovar. Gospodin Plenković nikad nije odlazio u Vukovar dok nije postao aspirant na predsjedničko mjesto u HDZ-u”, rekao je Milanović. “Opet je neartikulirano, opet životinjskoj farmi. Je li čitao on to? Oni kao da se prepoznaju u tim alegorijskim pričama”, kaže.

Više čitajte OVDJE.

10:53 Predsjednik Milanović stigao u Jasenovac

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, s izaslanstvom je stigao u Jasenovac, gdje je položio vijenac na spomen-obilježju.

9:51 Predsjednik Sabora stigao u Jasenovac

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, stigao je u Jasenovac. Položio je i vijence na spomen-obilježju.

N1

9:25 Izjava premijera Plenkovića

“Vlada je jasno protiv korištenja ustaških simbola”, rekao je u Jasenovcu premijer Andrej Plenković.

Više čitajte OVDJE.

9:06 Vladino izaslanstvo položilo vijenac

Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske, na čelu s predsjednikom Vlade, Andrejem Plenkovićem, u društvu ministara položilo je vijenac na spomen-obilježju u Jasenovcu.

N1

8:51 Plenković stigao u Jasenovac

Premijer Andrej Plenković stigao je u Jasenovac.

N1

8:44 Silvano Hrelja: Ovi na vrhu moraju pregristi kiselu jabuku

Saborski zastupnik Silvano Hrelja komentirao je činjenicu da će danas predsjednici Vlade, Sabora i Republike odvojeno ići u Jasenovac. “Ovi na vrhu nemaju se pravo tako ponašati. Preko nišana se mogu gledati svaki dan, ali kad su u pitanju ovakve stvari, kad je u pitanju obljetnica u Vukovaru ili Jasenovcu, moraju pregristi kiselu jabuku i biti zajedno”, rekao je Hrelja gostujući u Novom danu.

8:00 Premijer i izaslanstvo Vlade

Izaslanstvo Vade, koje će voditi predsjednik Andrej Plenković položit će vijenac u 9 sati, činit će još potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri. Potom će Vladino izaslanstvo u 9.25 sati položiti vijenac na Spomen ploču na Romskom groblju Uštica te, u 9.30 sati, obići Romski memorijalni centar Uštica.

7:45 Jandroković i saborsko izaslanstvo

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodit će saborsko izaslanstvo i položiti vijenac u spomen na žrtve logora u 10 sati.

7.30 Milanović i bivši predsjednici

Predsjednik RH Zoran Milanović, u čijem će izaslanstvu biti još bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i predsjednik Savjeta Spomen područja Jasenovca Franjo Habulin, te predstavnici Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA), položit će vijenac u 11 sati.

7:15 Izaslanstvo manjina

Izaslanstvo manjina u kojoj će biti saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik koordinacije Židovskih općina u RH Ognjen Kraus, saborski zastupnik i predstavnik Savez Roma u RH ‘Kali Sara’ Veljko Kajtazi, i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin, položit će vijence u 12 sati. Potom će dati izjava za medije na platou ispred Memorijalnog muzeja.

7:00 Diplomatski predstavnici

Počast će također odati strani diplomatski predstavnici, izaslanstva gradova, političkih stranaka i udruga, te lokalne udruge saveza antifašista i vijeća srpske nacionalne manjine.

Komentari

Vaš komentar