Olujić: HDZ bi da patrijarh sudbene vlasti bude Plenković, a mitropolit Mrčela

Vijesti 06. ruj 202111:40 > 09. ruj 2021 11:246 komentara
Izvor: N1

Bivši prvi čovjek Vrhovnog suda Krunislav Olujić u N1 Studiju uživo govorio je o izboru novog čelnika tog najvišeg suda u RH.

Na općoj sjednici Vrhovnog suda 29 glasova dobio je v.d. predsjednika Marin Mrčela, a četiri glasa dobio je sudac Trgovčkog suda, Radovan Dobronić, kandidat predsjednika Zorana Milanovića. Danas bi suci trebali dati obrazloženje opće sjednice u kojem će pojasniti zašto podržavaju pojedninog kandidata.

“Odavno struka ne stanuje na Vrhovnom sudu”

“Obrazloženje mora biti dano. Prema slovu hrvatskog Ustava mora biti dano mišljenje koje nije mehanički zbroj glasova koji je neki kandidat dobio na sjednici. Svi očekujemo to obrazloženje da vidimo kojim se motivima opća sjednica vodila kada je takvu drstičnu prednost dala Mrčeli. Bojim se da ovog puta nije glasovala struka – odavno struka ne stanuje na Vrhovnom sudu, još od sredine devedesetih – jer kritieriji izbora nisu kriteriji vjerodostojnosti, nego stranačke pripadnosti i podaničkog mentaliteta”, rekao je nekadašnji prvi čovjek Vrhovnog suda.

Kaže da sudac Dobronić nudi promjene, dok Mrčela ne nudi nikakve promjene – Mrčela nudi kozmetičke zahvate u postojećem pravosudnom sustavu.

“Iza Mrčelinih skromnih rezultata postoji jedna jedina presuda”

“Sudac Mrčela po svom iritantnom i arogantnom stavu percipiran je u hrvatskom javnosti kao negativna osoba u pravosuđu. Kod njega ne postoje rezultati koji bi ga istaknuli kao potencijalnog kandidata Vrhovnog suda. Mrčela je percipiran kao sudac Vrhovnog suda iza čijih skromnih rezultata postoji jedna jedina presuda – ona kada je kao sudac Općinskog suda donio oslobađajuću presudu u sporu ‘Tuđman protiv Ferala’, koja mu je omogućila brzi izbor za suca Županijskog suda i brzo napredovanje, a ja sam optužen da, ako nisam znao za presudu, sam odgovoran za pravosuđe koje je iznjedrilo suca koji je mogao donijeti takvu presudu i smijenjen sam”, govori Krunislav Olujić.

VEZANE VIJESTI

Smatra da je bivši predsjednik Ivo Josipović bio u pravu kada je rekao da je Ustavni sud izveo ustavni puč proglasivši ustavnim izmjene zakona za proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda: “Ta procedura je protuustavna i donijeli su je pazarani Plenkovića. Cijeli postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda je kroz zakonske odredbe poprimio posve neustavan karakter. Ovdje se ne radi o kandidatima, radi se o tome da je izvorna ovlast predsjednika RH je prtedložiti svog kandidata, a tek se onda radno tijelo Sabora i opća sjednica VS-a očituje i daje mišljenje.

Protuustavnim pučem predsjednik je doveden u situaciju da mu opća sjednica servira nekog od kandidata, a s druge strane, smetnuto je s uma da je u konkretnom slučaju Državno sudbeno vijeće involvirano u postupak izbora predsjednika VS-a i raspisuje javni poziv, a onda materijale dostavlja predsjedniku, iako po slovu hrvatskog Ustava odluku o ustrojstvu i djelokrugu Ureda predsjednika donosi predsjednik RH. To je još jedan element protuustavnosti. Riječ je o drastičnom pokušaju HDZ-a da načelom klasičnog režima partije i države i ovoga puta patrijarh sudbene vlasti bude Plenković, a metropolit Mrčela”, komentirao je Olujić.

“Suci se ne bi trebali imenovati po kriteriju podobnosti”

Naglašava da predsjednik Vrhovnog suda mora intervenirati u postupke imenovanja suca koji se moraju imenovati po stručnosti i vjerodostojnosti, a ne po kriteriju podobnosti.

Kaže da si  Plenković ne može dozvoliti da nastupi ustavna kriza. Vjeruje da bi ovog puta, a najkasnije u četvrtom pokušaju, kandidat Milanovića mogao proći. 31. prosinca, kada ističe Mrčelin mandat. Mrčela, kao zamjenik predsjednika VS-a, ne može odrediti drugog suca jer tu ovlast nema, pojašnjava Olujić. “Plenković sa sebe treba skinuti stigmu ustavne krize koja bi nakon 31. pros mogla uslijediti”, dodao je.

Navodi da bi postupak izbora mogao trajati još mjesec, mjesec i pol, pa vremna za četvrti javni poziv neće ni biti, a kandidata će biti sve manje.

“Iza Mrčele ne stoji struka nego strah od promjena”

“Kada sa završio na ulici, svoje mjesto našao sam u državnom odvjetništvu. Na Općinskom sudu sreo sam suce koji zaslužuju biti i suci Vrhovnog suda. S druge strane, neki anonimni suci odjednom su promaknuti, a struke i stručnosti kod tih osoba nema. Upravo iz tih razloga govorim da iza Mrčele ne stoji struka nego strah od promjena koje eventualno najavljuje sudac Dorobronić”, poručio je Olujić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar