Onečišćenje mora kod Brodosplita: “Sreća da se odmah zatvorio ispust”

N1 / Božidar Lončar

Kapetan Lučke kapetanije Željko Kuštera komentirao je u Novom danu onečišćenje mora teškim gorivom na području oko splitskog Brodosplita.

“Po planu iznenadne inetrvencije diglo se uže zapovjedništvo Županijskog operativnog centra, a zatim specijalizirane tvrtke i krenulo se u sanaciju”, opisao je Željko Kuštera jučerašnju akciju.

VEZANA VIJEST

Službe su i danas na terenu, a djelatnici se bave isušivanjem i ispumpvanjem.

“Postavljale su se brane prvo da se zagradi teren da onečišćenje ne ide van, luku smo fizički zatvorili branama da onečišćenje ne ide prema Kaštelanskom zaljevu. Je li koja kapljica izašla, to ne možemo znati. Izvlačimo sad onečišćenje. Ovo nije došlo s brodova, nego s obale. I dalje će službe istražiti koja je količina i uzrok”, dodao je.

Ističe da će tijela nadležna za istragu utvrditi gdje se dogodio ispust kao i u kojoj količini. Mještani tog područja su zabrinuti, no Kuštera napominje da su brane učinkovite:

“Normalno da ljudi brinu, ali ovo su samoupijajuće brane koje se mijenjaju. Brodogradilište je dobro reagiralo što je odmah zatvorilo ispust. Kasnije slijedi i sanacija samog terena.”

N1 / Božidar Lončar
N1 / Božidar Lončar
N1 / Božidar Lončar
N1 / Božidar Lončar
Cijevi kroz koje je prošao mazut; N1 / Božidar Lončar

O sanaciji i šteti dodaje: “To je dugotrajan posao. Kako smo uspjeli odmah ograničiti širenje goriva, lakše je raditi nego da se razlilo po cijelom kanalu ili zaljevu. S ove dvije barijere smo dobili manje prostora na koji treba doći s cisternama i pumpama kako bi izvukli što treba.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.