Onih 319 milijuna iz Fonda nije samo za Baniju, dijeli se na čak 10 županija

Vijesti 17. velj 202222:28 0 komentara
N1

Iza dva razorna potresa na Baniji krajem 2020. godine ostala je šteta u iznosu većem od 40 milijardi kuna. Dok obnova privatnih kuća i zgrada teče puževim korakom, istovremeno se moraju obnavljati i zgrade javne namjene.

Svemu tome pomoći bi trebalo europskih 319 milijuna eura. Ipak, taj novac nije namijenjen samo za Baniju, odnosno Sisačko-moslavačku županiju, on se dijeli na čak deset županija. Naša reporterka Jelena Bokun danas je provjerila kako stoji upravo spomenuta i najpogođenija županija.

Razrušeni i neprepoznatljiv centar Petrinje, u kojem je većina zgrada zaštićeno kulturno dobro. Novo ruho on bi trebao dobiti uz pomoć bespovratnog novca iz Fonda solidarnosti.

VEZANE VIJESTI

Komes: Uvjerena sam da nećemo morati vraćati novac

“Naše komunalno trgovačko društvo prijavilo je štete u iznosu oko 160 milijuna kuna. Prijavili smo štete i na prometnicama, koje spadaju u gradsku nadležnost u vrijednosti oko 89 milijuna kuna i jučer smo prijavili štetu u ovoj zaštićenoj kulturno povijesnoj cjelini grada, uži centar grada”, rekla je Magdalena Komes, petrinjska gradonačelnica.

Spomenutih 319 milijuna eura namijenjeno je upravo za obnovu infrastrukture i zgrada javne namjene. Ako se ne iskoristi, novac bi se morao vratiti, što se dosad drugim državama nije događalo.

“Uvjerena sam da nećemo morati vraćati novac jer su štete zaista tolikih razmjera, a kada govorimo o sredstvima koja su namijenjena, to je šest posto procijenjene štete”, kaže Komes.

Celjak: Prijavili smo sve što smo mogli

Ali ipak će olakšati. I iz županije poručuju da su radili danonoćno, punom parom kako bi prijavili sve što je trebalo, 67 projekata u vrijednosti 685 milijuna kuna. O tome je govorio Ivan Celjak, sisačko-moslavački župan:

“Imamo u Sisku zgradu županijske uprave koja je isto tako zaštićeni spomenik kulture, imamo objekte iz područja i Petrinje i objekte s područja Siska. To su, dakle, svi objekti s područja obrazovanja, zdravstva, najviše objekata s područja obrazovanja”.

Na popisu su se našle petrinjske osnovna i srednja škola, kao i Učiteljski fakultet. Župan je zadovoljan prijavljenim objektima. Kaže, ne samo da su prijavili sve što su mogli za županiju, nego su i pomogli drugima.

“U prvom dijelu kada je bio otvoren natječaj za Fond solidarnosti za područje kulture, na žalost Sisak nije uspio prijaviti niti jedan objekt u njihovoj nadležnosti s područja kulture i mi smo ponudili stručnu, logističku i svaku drugu pomoć koja je potrebna, ne samo Gradu Sisku, nego i svim drugim jedinicama lokalne samouprave jer cilj nam je da se obnovi što veći broj objekata”, veli Celjak.

U Sisku, kako doznajemo, pomoć župana nisu trebali nego je sve zapelo u prikupljanju dokumentacije, mišljenja i nalaza konzervatora i slično. Kad je riječ o novcu za zaštitu kulturne baštine, navode da su i oni bili marljivi u prijavljivanju.

“Na javni poziv Ministarstva kulture i medija ‘Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije počevši od 28. prosinca 2020. godine’, Grad Sisak je pripremio i prijavio devet projekata, a gradske ustanove još tri. Ukupan prijavljeni iznos je 104 milijuna kuna”, kažu iz grada.

Europski bi novac tako trebao ići za obnovu kazališta, gradske vijećnice, galerije, muzeje. I iz Grada Gline poručuju da su prijavili svih 7 svojih projekata, za obnovu gradskih institucija, ljekarne.

Milošević: Dinamika je zadovoljavajuća

Potpredsjednik Vlade stava je da je dinamika prijavljivanja projekata na Banovini zadovoljavajuća.

“Mislim da nam je situacija puno bolja jer imamo već pripremljenu jako puno dokumentacije za puno projekata, raspisani su pozivi odmah, tjedan dana nakon što je EK odobrila sredstva iz Fonda solidarnosti”, rekao je potpredsjednik Vlade, Boris Milošević.

No, ovo je tek faza prijavljivanja projekata. Oni onda trebaju biti odobreni, pa se traže izvođači, sklapaju ugovori. Dug je put do konkretnih radova i obnove kakvu priželjkuju stanovnici Banovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!