Orešković: Očito nećemo imati situaciju u kojoj gradonačelnik može baš sve

Vijesti 21. lip 202117:26 > 18:28 1 komentar

Saborska zastupnica Dalija Orešković gostovala je u Newsroomu gdje je govorila o nekonstituiranju Gradskog vijeća u Splitu.

“Vjerujem da će na kraju to sve skupa biti jako dobro, to govorim na temelju onog što znam o Ivici Puljku. On je osoba iznimnog strpljenja, spreman je na dijalog, pristupa otvoreno s izrazitim uvažavanjem sugovornika”, kazala je Orešković.

Istaknula je da je Puljku interes Splita na prvom mjestu.

“Očito da nećemo imati situaciju u kojoj gradonačelnik može baš sve jer ima svoju vlastitu političku većinu u Vijeću. U tome vidim za demokraciju jedan pozitivan iskorak, jedan dobar kontrolni model, a ako se jasno kaže što se sa Splitom želi postići u ove četiri godine i što Puljak i Vijeće žele ostaviti nakon sebe, vjerujem da će se do dogovora doći lakše”, rekla je.

“Pozdravljam prve poteze Tomaševića”

Istaknula je da pozdravlja prve poteze novog gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića.

“Svim srcem navijam da se u Zagrebu dogodi nešto dobro i da se počne čistiti sve ono što se nataložilo i nagomilalo kroz ovo Bandić-HDZ vrijeme”, rekla je.

Osvrnula se i na imenovanja u Upravi Holdinga, potez koji je naišao na kritike.

VEZANE VIJESTI

“Od Tomaševića očekujem da dokumentima ili na neki drugi način obrazloži dodatno ako je potrebno ovaj potez. Rečeno je da je to da se spriječi šteta koja se ne bi mogla na drugačiji način zaustaviti, kasnije ni nadoknaditi. S obzirom na to da mi je poznato koliko se rijetko korupcija uopće otkrije, a ako se otkrije, kazneni postupci traju desetljećima, na kraju kada imamo pravomoćnu presudu, gotovo se ništa ne vrati u proračun. Ako je ovaj potez spriječio takvu situaciju, mislim da je to zaštita javnog interesa. Natječaja će biti, mogu se raspisati u bilo kojem trenutku”, kazala je Orešković.

Zbog cijele situacije Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je pokrenulo postupak protiv novog gradonačelnika, a Orešković navodi da joj je to bilo “veliko i neugodno iznenađenje”.

“Morat će doći do novog javnog poziva”

Osvrnula se i na izbor predsjednika Vrhovnog suda i kandidatkinju predsjednika Republike Zorana Milanovića, Zlatu Đurđević.

“Gotovo se može sa sigurnošću očekivati da ona neće biti izabrana i to nas dovodi u jednu vrlo ružnu situaciju u kojoj će nužno morati doći do novog javnog poziva koji će se ponovno očito odvijati u jednoj neodgovornoj i nezreloj svađi dva velika politička ega od kojih očito nijednom nije stalo do toga da se u hrvatskom pravosuđu potaknule neke promjene koje bi za svakog od nas građana to značilo bolje i učinkovitije pravosuđe”, kazala je Orešković.

Komentirala je i potez Silvana Hrelje (HSU) koji se tijekom glasovanja o rebalansu proračuna priklonio vladajućoj većini.

“Nije Silvano Hrelja ubrzivač procesa, kako sam sebe naziva, to je jedna koruptivna praksa”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare