Osmi tjedan štrajka u vrtiću Biogradu, gradonačelnik odbija dijalog

Vijesti 25. lip 202414:11 0 komentara
Sime Zelic/PIXSELL

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) upozorio je u utorak da je osmi tjedan štrajka u dječjem vrtiću u Biogradu na Moru dosad neviđena situacija u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, te optužio gradonačelnika Ivana Kneza da odbija socijalni dijalog.

“Tijekom cijelog trajanja štrajka radnice su izložene konstantnim pritiscima i pokušajima da im se uskrati legitimno pravo na borbu za dostojanstvene plaće i bolje uvjete rada. One su psihički i fizički izmorene, a uza sve pokušaje nije uspostavljen dijalog s gradonačelnikom Knezom”, navodi SOMK u priopćenju.

Podsjećaju da su 11. lipnja uputili gradonačelniku novu inicijativu za kolektivno pregovaranje za zaposlene u dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić i u popratnom pismu izrazili spremnost na obustavu štrajka pod uvjetom da se otvore kolektivni pregovori.

“Do danas nije zaprimljen nikakav odgovor Kneza, člana vladajuće stranke HDZ, usprkos tome što je i premijer Andrej Plenković u Saboru u odgovoru na zastupničko pitanje obećao da će se situacija riješiti”, ističe SOMK.

Sindikalci poručuju kako je nevjerojatna i potpuno neprihvatljiva samovolja gradonačelnika Biograda na Moru, koji ne poštuje zakone, a očito ni program vlastite stranke.

Iz SOMK-a najavljuju pripremu sljedećih javnih akcija jer je neprihvatljivo takvo omalovažavanje radnica koje su ključne za odgoj, obrazovanje, njegu i skrb biogradskih predškolaca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!