Ostaje li Frane Barbarić u HDZ-u? Filipović otkrio kad će donijeti odluku

Vijesti 07. pro 202319:08 1 komentar

Ministar gospodarstva Davor Filipović u Dnevniku N1 s našim Ilijom Radićem komentirao je izbor Vice Oršulića kao v.d. predsjednika Uprave HEP-a, ali i još neke aktualne teme, kao što je nedavni incident na zagrebačkom Jakuševcu.

Vice Oršulić dosad je obnašao dužnost direktora u HEP Proizvodnji u proizvodnom području Split. Oršulić je i član Uprave HEP-a, a sada će kao vršitelj dužnosti naslijediti Franu Barbarića. Na pitanje kad bi trebala biti sjednica Nadzornog odbora i formalno imenovanje Oršulića, Davor Filipović je rekao:

“Sutra je sjednica Nadzornog odbora u 12 sati i tad će biti provedena odluka Vlade.”

Vice Oršulić izabran je kao vršitelj dužnosti na šest mjeseci, a na pitanje imaju li već u vidu trajno rješenje Filipović odgovara: “Dobio je povjerenje Vlade, a na njemu je da u narednom razdoblju opravda to povjerenje, da pokaže što može i zna.”

Komentirajući komentare oporbe da samo jedan HDZ-ovac mijenja drugog istaknuo je da je to uobičajena retorika oporbe:

“Kad govorimo o onome što oporba radi, to nema učinak na živote naših građana. Kad pogledate energetsku krizu, upravo zbog HEP-a naši su građani imali drugu najnižu cijenu u Europi. Oporba osim promašenih teza ne čini ništa da hrvatsko gospodarstvo raste. A ono sad ima najveći rast u cijeloj EU. Standard građana polako ide prema gore, radimo konkretne stvari. Imamo situaciju da inflacija usporava, sve je to posljedica onoga što Vlada radi, a oporba ne radi ništa osim praznih priča.”

O dosadašnjoj suradnji s Vicom Oršulićem Filipović je rekao da bi bilo jasno što misle o njemu da ga nisu predložili. “On je prijedlog Ministarstva gospodarstva koji je Vlada prihvatila, na njemu je da iskoristi priliku. Od Oršulića kao i od drugih predsjednika Uprava očekujem da ispunjavaju zadaće i provode politike koje Vlada zada. Očekujem stabilno poslovanje HEP-a i nove investicije.”

Frane Barbarić ostaje u HEP-u, a na pitanje kakva je njegova budućnost, ministar objašnjava da on svoju poziciju ima prema Ugovoru o radu, a što se tiče ostalog, “treba se voditi načelom nevinosti i vidjeti što će institucije reći”.

Što se tiče njegove budućnosti u HDZ-u, Filipović otkriva da će stranačka tijela u narednim danima donijeti odluku o tome.

N1

“Od Grada Zagreba još nismo dobili ništa”

Prokomentirao je i kako Vlada namjerava pomoći Gradu Zagrebu nakon odrona na Jakuševcu. Podsjetio je na posjet premijera Andreja Plenkovića Varaždinu gdje je najavio rješenje problema koji muči građane već 18 godina – Bale. “Sa 29 milijuna eura ćemo riješiti taj problem. Pomažemo svim hrvatskim gradovima pa ćemo pomoći i Zagrebu. Znamo da se Zagreb našao u velikom problemu, pomoći ćemo im”, rekao je.

Na pitanje kad se može očekivati termin sastanka sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, napomenuo je u nekoliko navrata da od Zagreba još nisu dobili nijedan dokument vezan uz nove projekte i izgradnju novog centra za gospodarenje otpadom.

“S Tomaševićem sam se sastao samo na temu otpada četiri puta u godinu dana. Sljedeći sastanak će biti kad u Ministarstvo dostavi studiju oko izgradnje centra za gospodarenje otpadom i općenito neke papire koji se tiču Jakuševca. Od Grada Zagreba sad nismo dobili ništa”, rekao je i dodao:

“Svi smo više očekivali u kontekstu gospodarenja otpadom od gradske vlasti, no malo se toga dogodilo. Nadam se da neće doći do katastrofičnih situacija.”

Ilija Radić je pitao ministra je li gradski HDZ za gradnju centra u Resniku, za što su prije nekoliko godina i glasali pozitivno u Gradskoj skupštini. “Lokaciju bilo kojeg centra za gospodarenje otpadom određuje jedinica lokalne samouprave. Zagreb odlučuje o tome i to nema nikakve veze s Vladom. Ne pamtim da smo mi podržali tako nešto. Borili smo se protiv kompostane u Brezovici, u takvim raspravama nisam sudjelovao.”

No, jesu li kao Vlada suglasni? “Na Gradu je da predloži, a mi kao Ministarstvo gledamo utjecaj na okoliš i dajemo stručnu podršku. 11 centara za gospodarenje otpadom je u planu u Hrvatskoj. Tri rade, četvrti počinje raditi krajem godine, kod ostalih imamo dovršene postupke javne nabave. Samo od Zagreba nismo vidjeli još nijedan papir što se tiče gospodarenja otpadom i izgradnje centra. Činimo sve da se svi planirani centri realiziraju. Volio bih vidjeti tu studiju o kojoj pričaju.”

Na koncu je poslao poruku građanima Resnika koji prosvjeduju: “Poručio bih im da pozovu gradonačelnika da dođe među njih i da prezentira što misli raditi, a volio bih da se to prezentira i Ministarstvu jer još ništa nismo vidjeli.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare