Otkrivena toksična kemikalija u povrću uvezenom iz Makedonije

Vijesti 20. ruj 202311:34 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Zabranjen toksični pesticid otkriven je u povrću uvezenom iz Sjeverne Makedonije, objavljeno je u srijedu u europskom sustavu za brzo uzbunjivanje u prometu hranom.

“Ostaci pesticida formetanata otkriveni su u paprici iz Sjeverne Makedonije. Rizik je ozbiljan”, navodi se u današnjoj obavijesti.

Zemlja prijave je Hrvatska.

Formetanat je, inače, iznimno učinkovit insekticid koji se koristi u proizvodnji voća i povrća. Mnoge ga zemlje i dalje koriste, ali zabranjen je na području Europske unije zbog sumnje da može utjecati na zdravlje ljudi, prenosi Danica.

Formetanat je visoko akutno toksičan ako u organizam dospije oralnim putem, umjereno toksičan ako se udahne te ima nisku akutnu toksičnost ako dospije na kožu.

Brojne znanstvene studije dokazale su kako formetanat može biti toksičan putem inhibicije kolinesteraze. Aktivnost kolinesteraze prvenstveno se određuje kod jetrenih oboljenja, sumnje na trovanje pesticidima i atipičnog oblika enzima.

Klinički znakovi nakon akutne i kronične izloženosti formetanatu u štakora bili su smanjena tjelesna težina, a kod pasa pretjerano lučenje sline, hripanje, otežano disanje, drhtanje, povraćanje, kašalj i abnormalna tišina.

Zaključeno je kako je pesticid formetanat potencijalno neurotoksičan upravo zbog svoje sposobnosti da inhibira kolinesterazu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!