“Otpremnina Upravi Ine ne bi trebala doći u obzir bez obzira daju li ostavku”

Vijesti 09. ruj 202216:54 0 komentara

Gost Newsrooma bio je šef Kluba HDZ-a Branko Bačić.

“Najuži krug oko predsjednika Vlade i stranke je raspolagao otprilike s iznosom paketa mjera, prije svega s onim dijelom koji ne uključuje kredite HBOR-a. Znali smo već duže vrijeme da se bez kredita kreće oko 15 milijardi”, rekao je Bačić komentirajući vrijednost paketa pomoći.

Upitan za komentar kritika oporbe, kazao je da nije vidio zaokruženi paket koji je oporba predložila. Na kritiku da su mjere kratkoročnog efekta, odgovorio je:

“Brza reakcija suspendira određene poduzetničke slobode niti ne smije biti dugoročna jer mi ograničavamo cijene i nacionalnoj kompaniji koja je također na tržištu. Suspendiramo joj prava da slobodno određuje 1 KWh električne energije, kao što se isto odnosimo i s trgovcima, prehrambenoj industriji, gdje limitiramo cijene. Mjere moraju biti ciljane, razmjerne i opravdane. Sasvim je jasno da su te mjere na tri ili šest mjeseci.”

VEZANA VIJEST

Naglasio je da nitko od njih nije pobornik intervencionizma, ali da on dolazi u trenucima kad je nužan.

O nezadovoljnim proizvođačima i poduzetnicima rekao je:

“Jasno da bi bili zadovoljniji da su te cijene veće, ali kao kompenzacijska mjera tvrtkama su značajno smanjenje cijene za struju. Ulazni troškovi su im tako smanjeni.”

Poručio je da će se pratiti idućih tri mjeseca kakvo je stanje na tržištu kako bi se ocijenilo koliko ove mjere mogu biti na snazi. Na jednak način pratit će se, rekao je, situaciju u HEP-u na koji je najveći teret prebačen.

Kako će se plin zadržati u Hrvatskoj?

“Postoji Zakon o energiji. U članku 26. je definirano postupanje države u slučaju većih poremećaja na međunarodnom tržištu. Postoje dvije uredbe. Jedna koju je donijela Vlada, a na temelju direktive Europskog parlamenta i Europskog vijeća, gdje se ostavlja mogućnost nacionalnim državama da mogu određene energente zadržati na svom matičnom prostoru. Postoji krizni tim koji, crpeći tu mogućnost iz ovih zakonskih akata, može predložiti Vladi takvu mjeru”, rekao je.

Dodao je i da je Hrvatska već opteretila HEP da napuni skladište Okoli. Na pitanje zašto to skladište ne puni Ina, ponovio je da će plin koji Ina crpi biti prioritetno ostavljen hrvatskom tržištu.

Govoreći o članovima Uprave koji nisu dali ostavke nakon velike pljačke Ine, kazao je:

“Prvog dana kada je izbila afera, moja reakcija je bila da je kriminal koji je počinjen na počiniteljima. Važno je da su državna tijela uspjela blokirati tu imovinu. Odgovornost Uprave je na njima. Ja sam prvog dana očekivao da će se oni povući, dati ostavke te ograditi se od toga što se dogodilo.”

Na pitanje je li to propust Vlade zbog lošeg kadroviranja, Bačić je rekao da ih je izabrala, ali će ih sada i smijeniti.

“Treba pitati Inu imaju li pravo na otpremninu, to je tajni ugovor. Mislim da ne znači da imaju pravo na otpremninu ako budu razriješeni jer se tu radi o skrivljenom postupanju. Neovisno jesu li podnijeli ostavku ili ne, otpremnina ne bi trebala dolaziti u obzir”, dodao je.

O prosvjedu najavljenom za sutra je rekao da je to demokratsko pravo.

“Veliki dio organizatori su bili prepoznati kroz pandemijsko vrijeme. To su bili antivakseri, članke krajnje desnice… Njihovo pravo je izražavanje volje, a na nama je da učinimo sve da se zaštiti imovina građana i poduzetnika te da se procesuiraju svi koji rade protuzakonito.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!