Do 16.30 na birališta izašlo 29,18 posto građana

Vijesti 30. svi 202107:00 > 17:531 komentar
Izvor: Marko Dimic/PIXSELL/ Ilustracija

U Hrvatskoj je u nedjelju ujutro otvoreno gotovo 5500 biračkih mjesta na kojima birači u drugom krugu lokalnih izbora odlučuju tko će iduće četiri godine voditi najveće gradove, ali i niz županija i općina. Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a s njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja. Sat nakon zatvaranja, Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojoj će mrežnoj stranici objaviti prve izborne rezultate. Birači će u nedjelju donijeti konačnu odluku tko će biti gradonačelnik Zagreba, izabrat će i 14 župana, gradonačelnike 56 gradova i načelnike 87 općina. Drugi krug održava se u 432 grada i općine, pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića. U svim tim gradovima i općinama neće se birati gradonačelnici i načelnici, ali hoće župani, njih čak 14 od ukupno 20.

Tijek događaja:

 

17:00 DIP objavio nove podatke o izlaznosti

Državno izborno povjerenstvo objavilo je nove podatke o izlaznosti. Do 16.30 na birališta je izašlo 29,18 posto građana.

Za usporedbu, do 16.30 u prvom krugu loklanih izbora izlaznost je bila 35,54 posto.

16:30 Glasovati želi 500-tinjak birača u izolaciji i samoizolaciji

Petstotinjak birača pozitivnih na covid i onih u samoizolaciji, osjetno manje nego u prvom izbornom krugu, izrazilo je želju glasovati na nedjeljnom, drugom krugu lokalnih izbora.

Više čitajte OVDJE.

15:40 Izlaznost u četiri velika grada

U četiri velika grada – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Zadru – izlaznost je veća nego u prvome krugu. Samo je u Osijeku izlaznost manja.

Posjetimo, u prvom krugu je izlaznost do 11:30 bila: Zagreb (15.39%), Split (14.40%), Rijeka (12.43%), Osijek (13.03%), Zadar (12.34%), Pula (12.40%).

U drugom krugu je izlaznost: Zagreb (17.04), Split (15.61), Rijeka (13.24), Osijek (11.07), Zadar (14.34), Pula (15.58).

Više čitajte OVDJE.

13.36 Glasao je Plenković

Premijer Andrej Plenković putem Twittera je pozvao građane da izađu na izbore.

13:08 Članovi biračkog odbora u Zagrebu se slikali s jednim kandidatom, razriješeni su

“Izborno povjerenstvo Grada Zagreba primilo je u 9.35 sati prijavu da su na biračkom mjestu 282, OŠ Kralja Tomislava, Nova cesta 92 fotografirani predsjednica i potpredsjednica te članica biračkog odbora s kandidatom za gradonačelnika Grada Zagreba, objavili su iz Izbornog povjerenstva Zagreba.

“Izborno povjerenstvo Grada Zagreba odmah je reagiralo i razriješilo dužnosti predsjednicu, potpredsjednicu i članicu biračkog odbora na tom biračkom mjestu i imenovalo nove osobe na iste dužnosti”, objavilo je Izborno povjerenstvo Zagreba.

12.28 Ana Lovrin iz Državnog izbornog povjerenstva komentirala je podatke o izlaznosti

“Odaziv je otprilike 1,5 posto manji nego u prvom krugu. To nije iznenađujuće, i na prethodnim izborima je odaziv u drugom krugu bio manji”, rekla je Ana Lovrin.

Rekla je i da je najveći odaziv birača bio u Ličko-senjskoj županiji, Krapinsko-zagorskoj županiji i Gradu Zagrebu.

Također, od četiri velika grada, u tri je zabilježena je veća izlaznost nego u prvom krugu. Nešto manja izlaznost je tek u Osijeku. Lovrin kaže da je izlaznost veća zbog toga što su birači motivirani.

12.00 Drugi izborni krug: Prijepodne glasalo 14,09 posto birača

Svoje biračko pravo u drugom krugu lokalnih izbora u nedjelju prijepodne iskoristilo je 14,09 posto birača, objavilo je u podne Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Iako su, kako je navedeno, zbog različitoga broja jedinica u kojima se izbori ponavljaju, brojke teško usporedive, današnji odaziv je nešto manji od odaziva birača u drugom izbornom krugu prije četiri godine kada je do istoga vremena glasovalo 14, 81 posto birača.

Među županijama, najveći odaziv je u Ličko-senjskoj (21,25 posto) i Krapinsko-zagorskoj županiji (18,47 posto) te u Gradu Zagrebu (17, 04 posto).

Najmanji odaziv imaju Zagrebačka (11 posto), Virovitičko-podravska i Istarska županija.

Od gradova, najbolji odaziv imaju Gospić (25,66 posto), Sisak (19,46 posto) i Varaždin (17, 74).

11.40 Gong o kršenju izborne šutnje

Osim kršenja izborne šutnje, upita o biračkim mjestima i biračkim listićima, izborno jutro prošlo je relativno mirno, izvijestila je u nedjelju nestranačka i nevladina udruga GONG (Građani Organizirano Nadgledaju Glasanje).

Brojne pritužbe odnosile su se na kršenje izborne šutnje, najčešće putem društvenih mreža i pojedinih portala. Isto tako, nekoliko građana i građanki iz različitih zagrebačkih kvartova prijavili su distribuiranje letaka određenoga kandidata kao oblik kršenja izborne šutnje.

11.13 Incident na biračkom mjestu u Zagrebu, ostavili poruku na zidu

Na zagrebačkoj Osnovnoj školi Borovje jutros je zatečen grafit neprimjerenog sadržaja koji je škola odmah prefarbala.

Natpis “Spasimo Zagreb od komunista” dočekao je u nedjelju ujutro, na drugi krug lokalnih izbora, članove biračkog odbora na biračkom mjestu u Borovju.

“U toj su školi tri izborna mjesta, jedina u Borovju. Natpis nas je dočekao jutros i domar ga je odmah prefarbao. Takav natpis je jasan primjer kršenja izborne šutnje, a predstavlja i uništavanje javnog dobra”, naglasila je jedna članica biračkog odbora za N1.

Policija je događaj prijavila, kaže, po službenoj dužnost.

10.59 Glasao Vice Mihanović

Kandidat za splitskog gradonacelnika Vice Mihanović na glasanje je stigao u društvu supruge Anite.

10.41 Slaven Hojski iz DIP-a: Ima medija koji krše šutnju

Slaven Hojski iz DIP-a rekao je da nema nikakvih dojava o problemima na biračkim mjestima. No, upozorio je na kršenje izborne šutnje: “Danas se neki portali ponašaju kao da nije izborna šutnja, ne znam što tu nije jasno. Portali su objavili da su kandidati izašli na izbore i njihove fotografije, i to je u redu, ali tu treba sve stati.

Naime, neki su portali objavili izjave kandidata, a kazne su vrlo visoke. Molim portale da još jednom razmisle. Stvarno su kazne visoke, ne znam kako je nekome palo na pamet da tako široko ide na izborni dan”, rekao je Slaven Hojski za N1.

Rekao je da će već oko 20 sati negdje oko 50 posto birališta biti obrađeno, a već do 21 sat bi trebalo sve biti jasno. Dodao je da, što se odaziva tiče, očekuje da se ne ponovi drugi krug iz 2017. godine, kada je pad bio oko devet posto. “Sve oko 50 posto bi bilo jako dobro za lokalne izbore.”

10:23 Glasao Ivica Puljak

Na biračko mjesto na splitskom Žnjanu stigao je i Ivica Puljak, kandidat za gradonačelnika Splita.

10:12 Glasali su kandidatkinja za karlovačku županicu Martina Furdek Hajdin, ministar Ivan Malenica, Damir Bajs, Tonči Restović, čakovečki gradončelnik Stjepan Kovač i kandidat za gradonačelnika Varaždina Neven Bosilj.

 

09.26 Glasao Peđa Grbin

Na lokalnim izborima glasao čelnik SDP-a Peđa Grbin.

8.45 Glasao Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević glasao je u OŠ kralja Tomislava.

8.39 Ivan Celjak glasao

Kandidat HDZ-a za sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak stigao je na biračko mjesto nešto iza 7 sati u pratnji supruge Irene.

8.30 Glasao Miroslav Škoro

Na biračkom mjestu u Gračanima glasao je kandidat za gradonačelnika Zagreba Miroslav Škoro.

07.49 DIP: Nema nepravilnosti

Sva biračka mjesta za drugi krug lokalnih izbora, a gotovo ih je 5.500, otvorena su i prvi birači već su obavili svoju dužnost, potvrdila je u nedjelju članica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivana Belec.

Otvoreno je svih 5. 496 biračkih mjesta, pa i onih 25 pod šatorima na Banovini, rekla je Belec Hini.

Istaknula je kako je prvi izborni sat protekao u redu i kako do DIP-a nisu stigle prijave o eventualnim nepravilnostima.

7.00 Birališta su otvorena

Otvorena su birališta diljem Hrvatske, krenulo je glasanje.

Prve rezultate izbora Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će u 20 sati, a osvježavat će ih svakih 10 minuta.

Podatke o odazivu objavit će u podne i u 17 sati.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a s njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja.

Sat nakon zatvaranja, Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojoj će mrežnoj stranici objaviti prve izborne rezultate.

Birači će u nedjelju donijeti konačnu odluku tko će biti gradonačelnik Zagreba, izabrat će i 14 župana, gradonačelnike 56 gradova i načelnike 87 općina.

Drugi krug održava se u 432 grada i općine, pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića.

U svim tim gradovima i općinama neće se birati gradonačelnici i načelnici, ali hoće župani, njih čak 14 od ukupno 20.

Odnosi se to i na potresom pogođenu Banovinu, odnosno Sisačko-moslavačku županiju, gdje će župan biti izabran u drugom krugu, a to onda znači da glasovanje mora biti ponovljeno na svim biračkim mjestima, pa i u 25 šatora diljem županije kao i u prvom krugu.

Na glasačkom listiću dva kandidata

Birati mogu punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode. Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, a ne u nekom drugom mjestu.

Za razliku od prvog izbornog kruga, kada je na pojedinim glasačkim listićima znalo biti i do deset kandidata, kao u Zagrebu, birače će ove nedjelje dočekati listići s imenima samo dvaju kandidata.

Izuzetak je općina Kraljevec na Sutli, gdje će na listiću biti imena troje kandidata.

Kandidati će biti poredani ovisno o broju glasova koje su dobili u prvom krugu, glasuje se zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg se birač odlučio.

Pobijedit će kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasovali.

Listići za izbor župana su plave boje, za gradonačelnike i načelnike, bijele.

Epidemiološke mjere nepromijenjene

Iako su epidemiološke prilike znatno povoljnije nego prije 14 dana, u nedjelju vrijede iste mjere zaštite od covida kakve su vrijedile i tada, dakle maske obvezne, a razmak dva metra.

Preporučuje se nošenje vlastite olovke na biralište, dezinfekcija, što kraće zadržavanje na biračkom mjestu.

Glasovati će moći i birači koji su u izolaciji i imaju covid i oni koji su u samoizolaciji.

Birači pozitivni na covid ne mogu na biračko mjesto, njima dolaze članovi biračkog odbora. Tada glasuju ispred ulaza u stan ili kuću uz pomoć osobe od povjerenja. Da bi mu se utvrdio identitet, takav birač dužan je članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu.

Izbore će motriti nešto više od 8300 promatrača.

DIP će u podne i u 17 sati, objaviti podatke o odazivu birača.

Ponavljanje izbora

U nedjelju se ponavljaju izbori za Gradsko vijeće Varaždina na jednom biračkom mjestu i za Općinsko vijeće Kneževih Vinograda na osam biračkih mjesta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar