Peđa Grbin: “Ni ja ne znam gdje živim”

Vijesti 16. velj 202207:45 > 11:55 13 komentara
peđa grbin
Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon što je objavljeno da SDP-ovi saborski zastupnici Peđa Grbin i Arsen Bauk koriste sve povlastice političara pa tako više od 10 godina žive u Zagrebu s obiteljima, a nisu promijenili prebivalište i primaju naknadu za odvojeni život, oglasio se šef SDP-a, Grbin. Obojici Sabor plaća najamninu za stan u Zagrebu, obojica redovito koriste naknade za putne troškove kad idu na Brač ili u Pulu, a Grbin je do prije mjesec dana koristio i naknadu za odvojeni život koje se sada odrekao da bi mogao upisati dijete u vrtić u Zagrebu.

“Meni se danas stavlja na teret da koristim nešto što je moje pravokoje proizlazi iz zakona. Podsjetit ću da je SDP-ova vlada ukinula brojna prava koja su pripadala državni dužnosnicima. SDP je smanjivao prava, ograničavao, a danas ja kao zasupnik ona koja su ostala koristim. Ako je to problem, ajmo urediti ta prava na način koji neće otvarati nekakva pitanja, stvarati nikakve smetnje”, rekao je Grbin.

Na pitanje novinara gdje točno živi, Grbin kaže da ni sam ne zna.

“To je pitanje na koje bih i sam volio znati odgovor. Kad gledam gdje sam sve bio u zadnja dva mjeseca, odgovorio bih bio da nisam ni u Zagrebu ni u Puli. Ja sam iz Pule. Tamo sam zavšrio osnovnu i srednju školu, došao studirati u Zagreb, vratio se u Pulu gdje sam počeo svoju profesionalnu i političku karijeru. Poslije sam biran kao saborski zastupnik koji zastupa Pulu. Ja se svojeg grada ne želim odreći. Pula je moj grad, Zagreb je mjesto gdje obnašam političku dužnost”, rekao je Grbin.

“Dijete još ne ide u vrtić, ima osam mjeseci. Većinu vremena je bilo u Puli s mamom koja je na porodljinom. Obitelj je za Novu godinu donijeli odluku da će u vrtić ići u Zagreb i nakon što smo donijeli tu odluku ja sam sam zatražio da mi se ukine naknada za odvojeni život. Ne jer ne bih imao pravo, nego što sam smatrao da ne bi bilo fer da ju primam”, rekao je Grbin.

Naknadu za odvojeni život imao je, kaže, po odluci Sabora.

“Ako imamo određeno pravo koje proizlazi iz određene odluke koja očito otvara ovakve prijepore, onda je vrijeme da tu odluku konačno reguliramo”, dodao je.

“Moje imovinsko stanje je poznato. Na pitanje o naknadi za odvojeni život, do sada sam odgovarao barem 10 puta, nemam problema još 10 ili 20. Odlukom Sabora propisano je tko prima naknadu. Ona nije vezana za obiteljski status, gdje ti obitelj živi, nego za to odakle zastupnik dolazi”, kazao je Grbin te dodao: “Ovdje nije pitanje jesam li prekršio zakon, nego je pitanje je li moje postupanje bilo etično ili moralno”.

“To je nešto na što ja osobno za sebe, vi kao mediji i građani moraju u konačnici odgovoriti”, rekao je Grbin.

“Ja živim i u Puli i u Zagrebu. Nije lako”

Kazao je da Sabor redovito objavljuje koje su naknade i u kojem iznosu primili zastupnici.

Novinari su pitali Grbina u čemu je onda razlika između njega i Bauka od Marija Banožića i Zvonimira Frka-Petešića te jesu li ipak svi političari isti.

“Čini mi se da je to pokušaj te teze. Ali nismo svi isti. Postoji ogormna razlika između toga da ja odgovoram na pitanja jesam li koristio nešto na što po zakonu imamo pravo ili onoga koji jučer nije htio odgovoriti na pitanje je li prekršio zakon. U slučaju Frka-Petešića imamo čovjeka kojem je obnovljen stan novcem države, kojem je obnovljeno skladište za knjige novcem države. To je ogromna razlika, ali ključna je razlika što ću ja odgovoriti na svako postavljeno pitanje. Odgovorit ću i za svoje posljedice ću odgovarati i izaći ću uzdignuta čela jer sam svjestan da ni jedan zakon nisam prekršio. A onda možemo razgovarati o tome jesu li prava koje je ova država uredila za državnike moralna, etična, ispravna i treba li ih reagirati”, kazao je.

Kazao je kako je Pula grad u kojem je proveo većinu svog života.

Rekao je da je razlika između njega i Frka-Petešića to što je Frka-Petešić prijavio prebivalište tamo gdje ne živi i gdje nikad nije živio.

“Ja živim i u Puli i u Zagrebu. Nije lako. Volio bih da mogu živjeti u jednom mjestu, ali vezu s gradom u kojem sam odrastao i koji je moj grad ne želim prekinuti”, kazao je Grbin.

O Ćoriću: Jasno je koja je to štetočina

Grbin se osvrnuo i na slučaj ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića i njegove veze s aferom vjetroelektrane, rekavši da je ministar već trebao otići. Podsjetio je da je oporba već tražila njegov opoziv te da misli da su vladajući pogriješili što su ga podržali. Kazao je i da će podržati novi opoziv ako se on ponovno pokrene.

“U odnosu na ono što je bilo prije godinu i dva mjeseca, sada je još više jasno kolika je to štetočina za resor kojem je na čelu i za državu u cjelini”, rekao je.

“Kud će se afera proširiti je nemoguće reći. To je već sada prošireno do te mjere nedopustivo u zemlji koja se barem nazivno bori protiv korupcije, ali kažem nazivno jer stvarna borba protiv korupcije je najbolje vidljiva po tome da Ćorić unatoč svim aferama i svemu što se događalo i dalje ostaje ministar”, dodao je Grbin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare