Pedagoginja: Učenici ne moraju pratiti nogomet, ali gradivo moraju usvojiti

Vijesti 21. stu 202220:02 3 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL/ilustracija

Izjava ministra obrazovanja Radovana Fuchsa da će se u školama moći gledati utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Kataru pokrenula je burnu raspravu. Bivša ministrica Blaženka Divjak za N1 je kazala da je to "neodgovorno i nedorečeno". O svemu tome smo upitali i školsku pedagoginju Ivanu Gašparac.

“Na nastavi je naglasak na usvajanju ishoda koji su jasno definirani za svaki predmet”, istaknula je.

Navodi da se na početku svake nastavne godine donosi Godišnji plan i program rada škole u kojem se navodi sve što se planira raditi te godine i da mogu postojati odstupanja od njega.

VEZANE VIJESTI

“Ali, ne vidim Svjetsko prvenstvo u nogometu kao jedan od razloga za odstupanje. Ne prate svi nogomet, niti ga moraju pratiti. Ishode svi učenici trebaju usvojiti. Ne vidim zašto bi se gubilo 90 minuta od nastave za nešto što nema veze sa samom nastavom”, rekla nam je Gašparac.

Smatra da nema potrebe da se nastava nadoknađuje zbog utakmica. “Svi su bili zabrinuti za nadoknade koje su nastale zbog potresa, online nastave i štrajka učitelja, a za nadoknade ovakvog tipa stvarno nema potrebe. Zašto bi učitelj koji je na svom radnom mjestu unutar radnog vremena bio prisiljen odrađivati nadoknade, pogotovo ako se ne slaže s odlukom da se gleda, a nije nikakva izvanredna situacija da bi se moralo.”

Također navodi da se “sve ono pozitivno što bi gledanje utakmica donijelo, poput osjećaja zajedništva, nacionalnog ponosa i teme iz građanskog odgoja, već obrađuje “kroz nastavu, projekte, izvanučioničnu nastavu i slično, na način da su povezani s onim što se trenutno radi i na način koji je primjeren dobi učenika”.

“U vrijeme kad je sve dostupno, učenici koji žele pratiti nogomet će sigurno pronaći način da pogledaju propušteno”, zaključila je Gašparac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare