Pelješki most spreman za otvorenje, ali neki radovi i dalje nisu obavljeni

Vijesti 25. srp 202217:58 > 18:27 0 komentara
Grgo Jelavic/PIXSELL

U tijeku su pripreme za svečano otvorenje Pelješkog mosta. Radnici glancaju pristupne ceste, odvozi se teška mehanizacija, a postavljaju se i posljednje potporne žice na mjestima gdje postoji opasnost od odrona. Most je prošao tehnički, no pristupne ceste ga još uvijek čekaju.

“U tijeku je dovršetak tehničkog pregleda u pogledu ispitivanja svih sustava i sigurnosti prometa na cesti. Sa sutrašnjim danom bit ćemo u mogućnosti pustiti promet po svečanom otvorenju i ceremoniji projekt cestovnog povezivanja južne Dalmacije u duljini od 25 kilometara”, rekao je Goran Legac, voditelj projekta u Hrvatskim cestama.

Od ukupno 32 – nedostaje još sedam kilometara ceste, točnije stonske obilaznice za koju je zadužen grčki Avax. Nadaju se dovršetku posla do kraja ove godine, a do tad će sav promet ići kroz Ston. Svemu su kažu kumovala poskupljenja, ali i pandemija koronavirusa.

VEZANE VIJESTI

“Moram priznat, jedno zahtjevno razdoblje za građevinare gdje je trebalo to sve skupa prebroditi i savladati poteškoće da bi ispoštovali ove tražene rokove”, rekao je Ivo Mušura, glavni inženjer gradilišta.

“Svi izvođači nisu iste financijske sposobnosti niti istih sposobnosti podmirivanja otegotnih okolnosti. Grčki Avax je u najvećim poteškoćama. S njima smo u razgovoru oko dovršetka tog dijela projekta i da se to završi do konca godine”, rekao je Legac.

Da su to sve samo opravdanja smatra šef Reformista i poručuje: Za kašnjenje i probijanje rokova nema isprika.

“Bez lažne skromnosti. Da li je ikada ijedan rok na ijednoj dionici kad sam postavio i osmislio projekt autocesta probijen. Nikad ni jedan, a svi su bili kad, početak sezone. Završavati nešto krajem godine, a ključni je turistički projekt je blago rečeno groteskno”, rekao je Radimir Čačić.

Za mještane Stona ovo nije groteska – Pelješki most čekali su više od dva desetljeća.

“To je događaj stoljeća, tisućljeća. Promet će ići kroz Ston ali bit će to za par mjeseci ostalo”, rekao je jedan mještanin.

“Mi koji smo rođeni na Pelješcu s ovim doživljavamo rekao bi krunu mnogo čega što smo sanjali, proživljavali, naročito ovih zadnjih 30 godina kad nam je svaki prolaz kroz granicu značio oduzimanje vremena i komplikaciju. Do otvaranja zaobilaznice jedno vrijeme će biti gužve, ali moramo s puno strpljenja moramo pretrpjeti i biti sretni da je to tako”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!