Penava: Plenković je pomagao iz petnih žila, no doživjeli su poraz

Vijesti 17. svi 202113:35 > 18. svi 2021 14:09 komentara
N1

Ivan Penava, koji se bori za još jedan mandat na čelu Vukovara, za N1 studio uživo je komentirao rezultate prvog kruga izbora.

Za početak je rekao kako su mu ankete govorile da pobjeđuje u prvom krugu, a iako se to nije dogodilo, kaže da mu je malo nedostajalo.

“Vjerujem da ćemo to završiti kroz 14 dana. Međutim, paralelno s time priča s Gradskim vijećem je gotova, uvjerljivo smo u najkomotnijom poziciji”, kaže.

Istaknuo je i kako će njegovih 44% biti teško dostići.

“Teško je motivirati uopće ljude za izlazak u drugom krugu, drugo – tu je ogromna potpora birača iskazana u prvom krugu. Mažar bi još toliko morao naći, a gdje će naći kad ni cijela njegova stranka nije glasala za njega”, veli.

Osvrnuo se i na potporu koju premijem pruža Mažaru:

“Vlada je dala jako puno Vukovaru, Plenković je puno pomogao Mažaru. Za Boga miloga promijenio je izborni zakon gdje je napravio razliku između građana Vukovara pa je sada netom pred izbore praktički ukinuo pandemiju, dozvolio dolazak u Vukovar bez PCR testova, iz petnih žila je pomagao no doživjeli su poraz. Nije to zato što su oni loši nego građani Vukovara znaju tko je vodio grad 7 godina i tko nije kalkulirao s njihovim interesima, što njih dvojica jesu”, kaže.

O dolasku birača iz susjednih zemalja, kaže:

“Imamo jednu povećanu izlaznost, za 10% veća nego prošle godine. Nema neke logike kada gledate natalitet, kakva su kretanja, znači nešto se dogodilo u prostoru. To je bilo dovoljno za miniranje moje pobjede u prvom krugu, ali spremni smo i navikli na te nepodopštine Plenkovića i Pupovca. Žalosti činjenica da se igrate slobodom i zdravljem ljudi, da godinu i pol ljude držite pod ključem i onda zbog svog interesa sve izbrišete gumicom i kažeze puj, pik ne važi”.

Rekao je i kako mu ništa posebno ne znači SDSS-ov Srđan Kolar:

“On je u tom nekom kontekstu primjereniji no teško je razaznati koliko je slobodan donositi odluke u interesu Vukovara neovisno o Zagrebu. Ja sam uvijek bio otvoren prema svima, no postoje crte ispod kojih se ne ide i vidjet ćemo hoće li ih Kolar uvažavati i biti spreman na suradnju”.

Dodao je i kako vjeruje da će stanke s mandatima u Vijeću doći razgovarati na temu neke buduće suradnje. Dodao je i kako ne misli da je HDZ povjednik u županijama:

“HDZ u utrci za županiji, kada bi gledali prošle izbore, od komotnih 48% u prvom krugu, za razliku od ovogodišnjih 38%, je jedva dobio izbore. Vrlo diskutabvno će biti, zapravo sam i siguran da će HDZ izgubiti ove izbore što se tiče županije u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Što se tiče Osječko-baranjske županije, zna se što se događa unutar tamošnjeg HDZ-a. Rekao bih da je suprotno od toga da plenkovićeva politika nailazi na plodno tlo”.

Rekao je kako će on i dalje zadržati isti smjer:

“Male finese i korekcije s obzirom na koaliciju s kojom ćemo upravljati gradom. Ostaju ključna pitanja, jedno od njih je obrazovanje i pokušaj izbjegavanja podjele djece od najmanjih uzrasta. Tu je samo nebo granica, stvar je više promišljanja i neovisnosti i mislim da je to nešto što dugujemo Vukovaru, znamo da će se tome protiviti HDZ i SDSS, tako da mislim da ćemo se izboriti za to”, zaključuje.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.