Petrina: Oporbene liste su se udružile i umjesto HDZ-a imaju većinu u Skupštini

Vijesti 19. svi 202109:31 > 10:432 komentara
Podijeli:
Izvor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Stipe Petrina gostovao je u Novom danu

Objasnio je tajnu svoga uspjeha na lokalnim izborima.

“Jednostavno, 20 godina smo u poziciji da upravljamo Primoštenom. Od početka nam je bio slogan ne varati, ne lagati, ne krasti i to je rezultat da peti izborni krug dobivamo izbore. Najgore je biti prorok u vlastitom selu, a nama to uspijeva s preko 70 posto”, rekao je Petrina.

VEZANE VIJESTI

“Mi smo najniža razina u upravljanju sustavom, međutim, mi smo najbliža razina građanima koji moraju biti zadovoljni uslugom koju pruža javna vlast. Ono što ne uspijemo je viša vlast, na razini županije i države”, rekao je Petrina, dodavši da je suradnja s pojedinim odjelima županije odlična, dok je sa županijskom vlašću jako loša, a s državom skoro pa nikakva.

“Jasno je da bi bilo u interesu države da je drugačije, međutim, dok je država samo stranačka ekspozitura jedne ili druge stranke, to se ne događa. Minimalno 11 ili 12 godina pokušava se zatrti model Primošten, a drago mi je da sve više općina kopiraju, a došli smo i do dvije ili tri županije koje su preuzele taj model”, rekao je Petrina, pa objasnio što je posebno u tom modelu.

“Posebno je po tome što je nama od 2010. godine bio imperativ izbaciti novac iz politike. To je model koji mora kad-tad biti u Republici Hrvatskoj, ako želi uspjeti kao normalna država, rekao je Petrina.

Komentirao je i stanje u Zagrebu, odnosno potez platforme Možemo! koja je rekla da od gradskih pročelnika i direktora tvrtki u gradskom vlasništvu očekuju da će svoje mandate dati na raspolaganje. “Mislim da je opravdano to što traži Možemo! To bi bilo logično, u uređenim demokracijama kad se mijenja vlast, jasno je da svi oni koji su došli s ranijim političkim opcijama odlaze. Ne vidim razloga da se mijenja upravljačka struktura, a da sve ostane isto. Pročelnici obavezno moraju otići, ali nije logično da se vlast odrekne dobrog djelatnika samo iz razloga što pripada nekoj političkoj opciji. Vjerujem da će kad-tad ta vremena biti iza nas”, rekao je Petrina.

Komentirao je i svoje iskustvo u nacionalnoj politici.

“Izlet u nacionalnu politiku bio je veliko iskustvo, žao mi je što nisam ponovno uspio, jer to bi se pozitivno odrazilo na kvalitetu upravljanja lokalnom samoupravom. Istina, nas tamo nema i gdje se dijeli naš novac koji odlazi u državni proračun ne može nikako doći do nas. Činjenica je da 20 godina općina Primošten od države nije dobila niti jednu kunu, a more kuna je isisano iz općine Primošten i završilo je u proračunu pa su opcije raspoređivale doslovno naš novac nekim drugim podobnim općinama. To je diskriminirajuća situacija i vjerujem da ako Hrvatska želi biti lokalno jaka, morat će se to promijeniti po uzoru na zapadne i uređene zemlje”, rekao je Petrina, dodavši da u politici nisu bitna imena, nego sustav koji će doprinijeti boljitku.

Na izborima za Županijski skupštinu Šibensko-kninske županije, HDZ je osvojio najviše glasova, odnosno 34,97 posto, ali neće imati većinu. Petrina je najavio promjenu. “Na pressici u 18 sati objavit ćemo da se sve liste koje su prošle u Županijsku skupštinu osim HDZ-a udružile i formirale većinu u Županijskoj skupštini, a pretpostavljam da se taj model dogovaranja može primijeniti i na nacionalnoj razini. Vrijeme je da se neki modeli, neki pojedinci sklone s političke scene, jer prave štetu svima nama zajedno”, rekao je Petrina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar