Piletić: Ambiciozni zahtjevi sindikata za 10 posto većom osnovicom plaće

Vijesti 08. ruj 202218:43
Izvor: N1

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u Dnevniku N1 govorio je o mjerama iz paketa pomoći koji je danas predstavljen na sjednici Vlade.

“U godinu i pol dana Vlada RH već treći put intervenira. Prvi put smo intervenirali za vrijeme covid pandemije pa smo nastavili s jednokratnim dodatkom u svibnju ove godine. S obzirom na situaciju u kojoj smo se svi našli, želimo ublažiti posljedice cijena energenata te je jedna od odluka s današnje sjednice Vlade još jedan energetski dodatak umirovljenicima”, rekao je dodajući da ovaj put Vlada ide s dizanjem limita na 4360 kuna kao krajnje granice do koje umirovljenici mogu računati na dodatak.

Veće mirovine

Ukazao je i na ranije povećanje mirovina.

“U srpnju smo imali predstavljanje izmjena i dopuna o mirovinskom osiguranju. Tada smo rekli da ćemo povećati najniže mirovine u iznosu od 3 posto od 1.siječnja 2025. Shvaćajući u kojem se trenutku nalazimo, Vlada je promptno reagirala i pomičemo taj rok na 1. siječanj 2023. Kada tome dodamo i rekordna usklađenja koja smo imali za drugu polovicu 2022., očekujemo i u većem postotku usklađivanje mirovina i s 1.1.2023.”, kazao je.

VEZANE VIJESTI

Osvrnuo se i na obiteljske mirovine.

“I prije ove krize krenuli smo u izmjene Zakona o mirovinskom osiguranja smatrajući da trebamo konstantno raditi da se one povećaju. Od 1. siječnja plan je povećati obiteljske mirovine za 10 posto, ali i omogućiti novost korištenja dijela mirovinske mirovine uz svoju osobnu, ako je to primatelju povoljniji model”, kazao je ministar pa dodatno pojasnio kako je moguće koristiti i vlastitu i dio obiteljske mirovine u isto vrijeme.

“U slučaju smrti supružnika, preživjeli član ili će koristiti obiteljsku mirovinu ili ako je imao svoju mirovinu, a onda 27 posto od pripadajuće obiteljske mirovine u kombinaciji s tim iznosi više nego da koristi samo obiteljsku mirovinu, naravno da će onda takav korisnik koristiti i dio obiteljske i svoju osobnu mirovinu”, dodao je.

Socijalno ugrožene skupine

“Današnjim mjerama obuhvatili smo i one posebno ranjive socijalne skupine. Korisnici zajamčene minimalne naknade i korisnici naknade za ugroženog kupca energenta, tu smo intervenirali da onaj udvostručeni iznos iz travnja od 400 kuna povisimo za još 100 kuna tako da će taj iznos do kraja ožujka 2003. godine iznositi 500 kuna. Obuhvatili smo i nezaposlene. Svi koji su bili prijavljeni na burzi rada s 1. rujnom, omogućavamo tromjesečnu naknadu u iznosu 250 kuna”, rekao je.

Potvrdio je i da će svim službenicima u državnim i javnim službama ići povećanje osnovice plaće do konca ove godine.

Ambiciozni zahtjevi

Pregovori sa oko povećanja plaća državnim i javnim službenicima kreću 15. rujna.

Upitan je li ambiziozno to što traže sindikati javnih i državnih službi, da se osnovica plaće poveća 10 posto ministar kaže: “Da, u ovim okolnostima to jest ambiciozno.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar