Piletić: U mom ministarstvu ugovora o oglašavanju nema, a da ih i ima, ja ih potpisujem

Vijesti 13. pro 202318:51 0 komentara

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u Dnevniku N1 kod naše Sandre Križanec komentirao je aktualna politička zbivanja i odlazak ministra Davora Filipovića, a potom i zahtjeve umirovljenika kao i nova rješenja o inkluzivnom dodatku.

Objašnjavajući odnos ministara i njihovih savjetnika osvrnuo se na odlazak Davora Filipovića i njegovog posebnog savjetnika Jurice Lovrinčevića.

“Sam ministar bira tim, uključujući savjetnike”, rekao je Marin Piletić i dodao: “Nadamo se da se neće ponoviti i jer ovo je čudan i dosad neviđen slučaj da netko tko zastupa interese Ministarstva gospodarstva, pokušava s dijelom oporbe i medija uputiti otrovne strelice, izmišljati afere i plasirati poluinformacije s ciljem rušenja Vlade. Ministarstvo gospodarstva je dijelom zaslužno zbog svih mjera u energetskom sektoru što Hrvatska ima rast BDP-a. Danas mi nismo čuli odgovor koji je interes Mosta i bivšeg savjetnika ministra gospodarstva dovoditi Vladu u nestabilnost, stvarati umjetnu aferu u trenu kad sve svjetske rejting agencije hvale političku stabilnost. Što je interes Mosta bez programa zazivati izbore, bez ljudi, u trenutku kad međusobno imaju trzavice tko će na listu za europske izbore.”

Na pitanje kako funkcionira oglašavanje u njegovom ministarstvu, odgovara:

“Glavni i završni potpis daje čelnik državnog tijela, u mom ministarstvu to sam ja. Procedura prije toga je propisana sukladno Zakonu o javnoj nabavi, postoji procedura za stavke oglašavanja. Mi u Ministarstvu trenutno takvih ugovora nemamo, a što se dosad radilo, bilo je sukladno procedurama. Cijele godine smo promovirali izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju gdje smo pozivali umirovljenike da podnesu zahtjev za isplatu obiteljske mirovine. Zasad je nešto manje od 90.000 zahtjeva pozitivno riješeno.”

Ističe da se po zakonu mirovine usklađuju dvaput godišnje te da se gledaju dva indeksa – rast potrošačkih cijena i realan rast plaća.

“Ova 2023. bila je rekordna jer usklađivanje u siječnju i srpnju je zapravo najveće usklađivanje otkad postoji ovakav model. Vlada nikad nije više izašla ususret hrvatskim umirovljenicima”, napomenuo je.

Na koncu se isvrnuo na inkluzivne dodatke. Na pitanje hoće li nastati kaos u godini kad treba izdati invalidima nova rješenja o inkluzivnom dodatku, a potrebna su i vještačenja, Piletić objašnjava:

“Socijalni radnici ne vještače osobe s invaliditetom, nego liječnici, a socijalni radnici na temelju nalaza liječnika donose odluk koji stupanj inkluzivnog dodatka će osobi pripasti. Kumulativ dosadašnjih naknada raste 50 do 100 posto, nema višestrukih odlazaka na šaltere. Dali smo godinu dana da postojeće dodatke socijalni radnici prevedu u nove kategorije. Paralelno i sva njihova aktualna prava teku do dana donošenja rješenja inkluzivnog dodatka, a kako zakon stupa na snagu 1. siječnja, dobijaju sve zaostatke, odnosno retroaktivna sredstva.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!