Velika promjena: I brzi test za dokazivanje korone

Vijesti 10. sij 202207:59 > 11:17 0 komentara
covid potvrda, covid-potvrde
Goran Stanzl/PIXSELL/ilustracija

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Split gdje bukti epidemija koronavirusa. Uz premijera je i ministar zdravstva Vili Beroš. Obojica su apelirali na građane da se cijepe i tako se zaštite od bolesti.

Posjet je započeo sastankom s Upravom Kliničkog bolničkog centra Split.

Na respiratoru je 49 ljudi, rekao je premijer i pozvao građane da se cijepe. Na građanima je da se cijepe, da se pridržavaju mjera, dodao je.

“U Splitu je 217 hospitaliziranih. Poruka koju želimo uputiti je: cijepljenje, primanje boostera, poštivanje mjera, slušanje struke – to su liječnici i infektolozi. Cjepiva ima više nego dovoljno, u izobilju, rekao bih. Pozivam sve da se cijepe, pogotovo starije”, rekao je Plenković.

“Sa strane Vlade i HZZO-a nastavit ćemo dijalog, dati pomoć u ljudstvu i sredstvima tako da Split pruža odgovarajuću zdravstvenu zaštitu”, poručio je Plenković.

“Podrška je ovaj posjet u ovim teškim, izazovnim trenucima”, rekao je ravnatelja KBC-a Julije Meštrović. Zahvalio je Vladi na podršci koju primaju.

N1

Ministar Vili Beroš rekao je da je zabilježeno 1.578 novozaraženih.

Poražavajuća je informacija da samo 50-ak građana dnevno dolazi po prvu dozu cjepiva u SDŽ-u, rekao je ministar i pozvao građane da se cijepe.

“Ušli smo u novu godinu, razmišljamo o sljedećoj turističkoj sezoni. Ako se ne cijepimo teško ćemo imati dobru turističku sezonu. Molim vas shvatite to najozbiljnije. Moramo postići višu procijepljenost koja bi omoguća da Hrvatska bude sigurna destinacija. S ovakvim stupnjem procijepljenost i to Hrvatska nije”, kaže Beroš.

Moguće je da će Europska komisija u preporukama uvesti i pitanje stupnja procijepljenosti domicilnog stanovništva, kazao je.

Brzim testom do covid potvrda

Omikron i njegovo širenje nije naš najveći problem, to je nedovoljna procijpljenost, kaže Beroš. “Plaćamo visoku cijenu necijepljenja”, poručio je i pozvao također na poštivanje epidemioloških mjera: “Bolnice se pune, više u primorskim regijama, razlog je stupanj procijepljenosti”, dodaje.

“Čitavo vrijeme govorim da su sve mjere na stolu. Obavezno cijepljenje nije opcija. Ako virus bude napredovao, razmišljat ćemo i o obaveznom cijepljenju za starije od 65 godina”, kazao je Beroš.

Beroš je potvrdio i da će se covid 19 moći dokazati i brzim antigenskim testom. “Sutra je sastanak, na uputnicu će se moći raditi brzi testovi. Prilagođavamo način i testiranja i liječenja. Naš zadatak je biti fleksibilan”, rekao je Beroš.

Rekao je kako će građani kojima se test pokaže pozitivnim dobiti potvrde koje će važiti u Hrvatskoj, ali ne i na području Europske unije.

O stanju u županijama čitajte OVDJE.

N1

Nakon KBC-a premijer će održati sastanak sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom i sa splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom.

Nakon Splita, Plenković će obići gradilište Pelješkog mosta u Komarni.

U Dubrovniku će se sastati s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!