Plenković i Milanović obišli Petrinju i Sisak: Štete značajne

Vijesti 28. pro 202011:40 > 12:07 0 komentara
Luka Stanzl/PIXSELL

Državni vrh na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, u pratnji ministara Davora Božinovića, Tome Medveda te Vilija Beroša obišli su Sisak i Petrinju nakon potresa koji su jutros pogodili to područje.

Premijer Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak nakon obilaska Petrinje i Siska da će se u sanaciji šteta pomoći i Sisku i Petrinji i svim drugim općinama pogođenim potresom.

“Štete su značajne u zgradama koje smo obišli, ali nitko nije ozlijeđen, to je najvažnije”, rekao je Plenković.

VEZANE VIJESTI

“Nastojat ćemo zajedno sa svim službama pomoći i Sisku i Petrinji i drugim općinama u Sisačko-moslovačkoj županiji koje su pogođene potresom”, kazao je Plenković ocijenivši da su štete značajne te uglavnom u unutrašnjosti zgrada. Istaknuo je kako je najvažnije da nema ozlijeđenih.

“Nažalost imamo ove godine sada već dosta iskustva s rješavanjem krovišta, zabatnih zidova i interventnim mjerama. Postoji mogućnost preraspodjela u okviru proračuna koji postoje kod Ministarstva graditeljstva i državne imovine”, dodao je Plenković nakon obilaska.

Kaže da se prvo mora procijeniti šteta od potresa, a potom to staviti u pravni okvir, ili uredbama koje će donijeti Vlada ili eventualnim proširenjem opsega primjene Zakona o obnovi Zagreba i okolice.

“Razmotrit ćemo sve opcije, zatražio sam od ministra Darka Horvata da njegovo ministarstvo sagleda što nam je najbolje najpragmatičnije”, kazao je Plenković i dodao kako je u kontaktu i s Europskom komisijom.

“Nadam se da će od iduće godini biti bolje, valjda sve što se trebalo loše dogoditi dogodilo u 2020”, zaključio je premijer i izrazio suosjećanje sa svima kojima su kuće oštećene.

 

“To kod ljudi izaziva strah i nelagodu i kod mene isto. Kad osjetiš kako sve tone ispod tebe i oko tebe se sve trese… Ovo što je oštećeno, to će se obnoviti”, rekao je predsjednik Milanović.

“Grad je dosta oštećen i ljudski i materijalno. Ovo je bilo područje gdje je bilo dosta industrije, sad je drugačije”, rekao je Milanović, govoreći o Petrinji nakon Domovinskog rata.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!