Plenković o obuci Ukrajinaca: Za nas je to win-win kako god okrenemo

Vijesti 29. stu 202207:31 > 10:18 3 komentara
N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas boravi u posjetu Petrinji i Sisku.

Posjet Petrinji započeo je obilaskom obiteljske kuće u izgradnji. Marijo Kezić, budući vlasnik kuće u Ulici Janka Stjepušina, obavijestio je premijera o tijeku izgradnje zgrade koja bi trebala uskoro biti završena. Po njenom završetku, u zgradu će useliti četveročlana obitelj Kezić, gdje će koristiti 70 četvornih metara stambenog prostora. Zgrada je u izgradnji od ožujka ove godine i Kezići vjeruju kako će uskoro u nju useliti.

Nataša Vidaković / N1
Nataša Vidaković / N1
Nataša Vidaković / N1
Nataša Vidaković / N1
Nataša Vidaković / N1

Plenković je u obraćanju medijima zahvalio na konkretnim potezima koji se provode. “Posebna zahvala županu Celjaku, gradonačelnici Siska, gradonačelniku Petrinje, koji su danas bili s nama, gdje smo dobili sliku niza aktivnosti koje Vlada podupire na području Sisačko-moslavačke županije”, rekao je Plenković.

VEZANE VIJESTI

Ponovio je i da je posjetio kuću koja se obnavlja, kao i Veteranski centar, za koji je rekao da će ga moći koristiti branitelji.

Plenković je rekao da je posjetio i gradilište višestambenih zgrada, sa 128 stanova, koji će biti gotovi otprilike do ljeta iduće godine. “To je vrlo važan projekt, u kojem će se useliti baš oni koji su stradalnici od potresa. Vidljiv, vrlo značajan projekt koji će doprinijeti rješavanju pitanja onih koji su najviše propatili od potresa”, rekao je Plenković.

Dodijeljeno je, podsjetio je premijer, 29 ugovora vrijednih milijune eura.

“Što se tiče obnove, stavio bih tri naglaska – sve ono što se kontinuirano skoro već dvije godine radi za područje Banovine, a to su investicije svih mogućih resora. Od hrane, naknada, plaćanja cijena energenata, subvencioniranja, praktički besplatnog prijevoza, dosadašnja ukupna investicija je milijardu i 870 milijuna kuna. S tim stvarno možemo biti zadovoljni kao Vlada, stali smo 100 posto iza onih koji su ostali unesrećeni posljedicama potresa. Po riječima župana i svih sugovornika to je nešto što se cijeni i čime smo olakšali socijalnu situaciju i što gradonačelnici i načelnici itekako dobro znaju”, rekao je Plenković.

Istaknuo je i da se radi na ubrzanju konstrukcijske obnove i izgradnji kuća, a treći aspekt je koliko je već uloženo u izgradnju infrastrukture – zdravstene ustanove, domovi za starije, dječji vrtići…

“Država će napraviti ono što je obećala, sredstva iz Europskog fonda solidarnosti će se iskoristiti”, rekao je Plenković, dodavši da je dinamika zadovoljavajuća. Posebno je napomenuo da mu je drago što je postignut dogovor oko obnove višestambene zgrade u Sisku.

Istaknuo je da je potpisan 21 ugovor iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti bespovratnih sredstava gradovima i općinama s područja Sisačko-moslavačke županije te Sporazum između Ministarstva poljoprivrede i Sisačko-moslavačke županije o financiranju sanacije nerazvrstanih cesta na području Grada Siska, Grada Petrinje i Općine Martinska Ves.

Upitan je li realno da se Banija obnovi za dvije godine, ministar Ivan Paladina rekao je da to nije realan rok, ali da četiri godine jest.

Na pitanje je li zadovoljan obnovom u Zagrebu, Paladina je rekao da je obnovljeno 10 obiteljskih kuća i dvije stambene zgrade te da nije točno da se ništa nije obnovilo.

Biste li se osjećali sigurno da živite u Petrinji, kad vidite kako izgleda centar grada, upitali su novinari ministra.

Što se tiče obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, Plenković je rekao da vjeruje da će Sabor to podržati.

VEZANE VIJESTI

Hrvatska ima tri oblika sudjelovanja u MAM-u, rekao je Plenković. Jedna je zapovjedna misija, drugo je da naši zapovjednici odu u Poljsku i Njemačku i treće je spremnoste da se u Hrvatsku prihvati do 100 ukrajinskih vojnika i obavi ta obuka po specijalnosti. “Ja ne vidim i dalje nikakvu političku logiku onih koji su protiv toga. Dosad smo dali izdašnu vojnu pomoć i nitko nije bio protiv toga”, rekao je Plenković.

“Za nas je to win-win kako god okrenemo. Za oporbu, to će oni vidjeti”, rekao je premijer.

Komentirao je i najavljena poskupljenja u Zagrebu. Plenković je ponovio da je Vlada zamrznula cijene struje i plina, a da to vrijedi za sve.

“Ako smo to napravili i dali i Gradu Zagrebu, onda su to sada političke odgovornosti onih koji su dobili povjerenje Zagrepčana da dobro provjere što rade. Naša politika je da ovu krizu naši sugrađani i naše gospodarstvo prođe sa što manje udara na njihov standard, a ovo što čine lokalni čelnici, to oni moraju objasniti”, rekao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare