Plenković o Grbinovoj izjavi o Tri majmuna: Jadno, patetično i skroz promašeno

Vijesti 23. velj 202111:41 > 13:38 7 komentara
Andrej Plenković
Tomislav Miletic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi danas u posjetu Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji.

O izboru šefa Vrhovnog suda

Ondje je komentirao i izbor predsjednika Vrhovnog suda. Nije razgovarao sa Zoranom Milanovićem o tome, kazao je. “Ne vidim problem da bilo tko od pravnih stručnjaka ne podnese svoju kandidaturu. Moram priznati da mi cijela ta situacija djeluje neočekivano i nepotrebno”, rekao je premijer.

O redovima za cijepljenje

Otpočetka je, kaže, govorio Stožeru da cijela piramida, kad cjepivo dođe, bude dobro organizirana i dobro strukturirana.

Na pitanje novinara je li, kada je riječ o cijepljenju preko reda, u pitanju samo moralna odgovornost ili i korupcija, premijer nije odgovorio.

“Od početka sam Stožeru, ministru zdravstva, HZJZ-u govorio da postoji piramida. Kada cjepivo dođe i tijekom distribucije da sve treba biti dobro organizirano, te da bude sukladno nacionalnom planu cijepljenja, da pratimo i najugroženije, starije sugrađane. Očito je došlo do nekih devijacija.

Možemo očekivati dolazak većeg broja cjepiva, pa da ćemo u narednih pet tjedana procijepiti oko 400.000 – 500.000 ljudi.

Hrvatska Vlada je naručila 1.9 milijuna doza Pfizera, milijun doza Moderne, 900.000 J&J, te cjepivo AstraZeneca. Po logici stvari imali bi dovoljno da procijepimo sve stanovništvo. No pitanje je odobravanja…”, odgovorio je Plenković.

“Na dobrom smo putu, angažirani smo”, dodaje i kaže da su i drugi premijeri nezadovoljni dosadašnjom dinamikom isporuke cjepiva. “Mi kao turistička zemlja želimo do ljeta procijepiti što više ljudi”, kaže.

O kafiću Three Monkeys

SDP-ov čelnik Peđa Grbin rekao je da je Plenkovićeva usporedba članova HDZ-a s Židovima, a vezana za objavu vlasnika riječkog kafića Three Monkeys da HDZ-ovci nisu dobrodošli, ispod svake razine.

PROČITAJTE JOŠ

“Bilo bi mu bolje da je osudio izjavu gospodina iz Tri majmuna. Vjerojatno gospodin Grbin ne prati nego se uključuje kasno. Ako netko kaže da nisu dobrodošli članovi HDZ-a, simpatizeri, to je – diskriminacija.

Vojko Obersnel je rekao da treba smiriti strasti prije desetak dana. Da je vlasnik bio iz HDZ-a i da je rekao da neće primiti članove SDP-a, Srbe, Rome… Nisam vidio nikakve reakcije, nego ignoriranje dijela javnosti. Grbin je taj potez trebao osuditi, a on ne prati igru i vadi iz konteksta”, rekao je Plenković.

“Ako vam za današnji HDZ kaže da za svakoga tko misli drugačije se smatra da je srbočetnik – a mi smo učinili napore protiv članova Sabora koji su protiv pomirbe, suživota, zaštite manjinskih prava – moram ustati i reći ne, zbog europskih i hrvatskih vrijednosti. Naknadne izjave u kojima se pokušava ušićariti nešto su jadne, promašene”, kazao je Andrej Plenkovića za Grbina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare