Pohvale iz oporbe: Anušić je na mene ostavio dobar dojam, ima puno više potencijala nego Banožić

Vijesti 16. stu 202318:12 1 komentar

Ivan Anušić od danas je i službeno novi je ministar obrane. Nakon prisege u Saboru i primopredaje u Ministarstvu, Anušić je bio i na svojoj prvoj sjednici Vlade. O izazovima koji čekaju novog ministra u Newsroomu je s Ankom Bilić Keserović razgovarao predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović.

Nakon što je Mario Banožić razriješen, Vidović je tvrdio da bi najbolji izbor bio državni tajnik Zdravko Jakop. Isto misli i sada. “I danas stojim iza svog mišljenja. Isto ću misliti i sutra. Gospodin Jakop je upućen u sve procese unutar Ministarstva, zna što se događa, kako se događa i ima dobru komunikaciju sa svima kojima treba imati.”

Ipak, kaže Vidović, to je politička funkcija i stvar izbora premijera, a premijer je odabrao Ivana Anušića.

“Moram reći, jučer je bio moj prvi kontakt uživo s Anušićem, ostavio je na mene relativno dobar dojam. Mislim da ima puno više potencijala nego što ga je pokazivao bivši ministar Banožić i mislim da ima dobru perspektivu. Što će napraviti, vidjet ćemo”, rekao je Vidović.

“Njega će predsjednik doživljavati drugačije”

Vjeruje i da će Anušić, unatoč tome što je iduća godina superizborna, imati dovoljno vremena za glavne zadaće. “Tu je proces nabave ophodnih brodova, na moje pitanje je odgovorio da mu je to prioritet. Meni preostaje da mu vjerujem. Drugi dio priče je uspostava dijaloga s Pantovčakom. Koliko sam ja razumio, bez obzira na izjave predsjednika Vlade, Anušić je rekao da će poštivati Ustav i zakone i to znači da će surađivati s predsjednikom”, reako je Vidović.

“Mislim da bi mogao imati bolju suradnju, mislim da će njega i predsjednik Republike doživljavati drugačije nego Banožića”, rekao je Vidović koji je svjestan da će uvijek biti prijepora, ali se nada da će se oni “odvijati iza zatvorenih vrata”.

“Novi ministar ima puno izazova u kratkom vremenu i treba mu ostaviti neko vrijeme mira. Od mene će dobiti čak i podršku, bez obzira na politička stajališta jer on je ministar obrane, a obrana mora biti na konsenzusu. Treba mu ostaviti neko vrijeme i onda vidjeti kojim smjerom ide. Ima određenu perspektivu, ali što će s njom napraviti, to je na njemu”, rekao je Vidović.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare