Poražavajući podaci domova za starije: Niske plaće, bez psihološke pomoći…

Vijesti 25. ožu 202115:37 0 komentara
španjolska, stariji, dom za starije, maske, koronavirus, covid-19, karantena, izolacija
MIGUEL RIOPA / AFP

Niske plaće, preveliko radno opterećenje, nedostatak radne snage i sustavne psihološke podrške, kao i nedostatne naknade za povećani radni angažman tijekom pandemije covida-19, neki su od glavnih problema u sustavu njege i skrbi u Hrvatskoj, pokazuje sindikalna anketa.

Regionalni industrijski sindikat (RIS) proveo je anketu razgovarajući s radnicima u domovima za starije, naročito onima u privatnom vlasništvu, u sklopu ankete globalne sindikalne organizacije UNI Global Union-a o uvjetima rada u sektoru njege i skrbi na svjetskoj razini, priopćio je RIS u četvrtak.

Anketa UNI Global Union-a provedena među 3000 radnika i radnica u 37 zemalja razotkriva goruće probleme nedostatka radne snage, izrazito niskih plaća, ciljanog maltretiranja i općenito opasnih uvjeta rada u sektoru njege i skrbi, čak i godinu dana nakon pojave covida-19.

Više od polovice (52 posto) radnika koji su ispunili anketu smatra da im plaća nije dovoljna za dostojan životni standard, što znači da si ne mogu riješiti stambeno pitanje, prehranu i prijevoz.

Više od 30 posto ih je prisiljeno raditi bez primjerene zaštitne opreme, a taj je postotak viši u zemljama najteže pogođenima koronavirusom.

Bez psihološke pomoći za pretrpljeni strah

Njih 65 posto, koji su doživjeli smrt kolega ili među pacijentima, nisu dobili psihološku pomoć radi pretrpljenog straha, nesigurnosti i ostalih problema vezanih uz mentalno zdravlje.

Više od trećine ispitanika kaže da im nije plaćeno vrijeme koje provedu kod kuće čekajući na rezultate testiranja na koronavirus prije povratka na posao, a četvrtini nije omogućen plaćeni godišnji odmor kako bi se oporavili u slučaju zaraze.

Za njih 48 posto je nedostatak radne snage ključan problem, a otprilike tri četvrtine ispitanih smatra kako taj nedostatak utječe na kvalitetu posla.

Istraživanje koje je UNI objavio prošli mjesec pokazuje da je posao u sektoru dugotrajne skrbi, bilo u domovima za starije ili kućama korisnika, jedan od najopasnijih na svijetu.

Amnesty International, PSI i UNI Global Union izračunali su da je došlo do najmanje 17.000 smrti radnika i radnica od posljedica covida-19 samo u prvih godinu dana pandemije.

Također, 14 posto ispitanika izjavilo je da su trpjeli maltretiranje i nasilje na radnom mjestu zbog svoje profesije, navodi RIS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!