Poskupljenja u zdravstvu: Za dio građana cijena participacije skuplja za 33 posto

Vijesti 12. sij 202407:04 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Velik dio hrvatskih građana u novoj godini suočit će se s neugodnim poskupljenjima u zdravstvu. Izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje su stupile na snagu, svi oni koji nemaju dopunsko osiguranje plaćat će uvećani iznos participacije za neke zdravstvene usluge - i to za čak 33%.

Svi koji nemaju dopunsko osiguranje od ove godine plaćat će skuplje zdravstvene usluge.

“Prvog siječnja stupila je na snagu odredba Zakona iz obveznog zdravstvenog osiguranja gdje se mijenjaju najniži i najviši iznos sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite. Oprilike 33% mijenjaju se svi ti troškovi sudjelovanja. Ono što je velika promjena je taj najviši iznos sudjelovanja koji smo dosad plaćali malo više od 265 eura a sad emo plaćati 530 eura”, rekla je za HRT Morana Krušarovski, pomoćnica ravnatelja za dobrovoljno zdravstveno osiguranje HZZO-a.

Tako će, primjerice, dan bolničkog liječenja stajati 17,70 eura, za specijalističku dijagnostiku plaćat će se 8,83 eura, dok će se za posjet obiteljskom liječniku ili za lijek na recept u ljekarni plaćati kao i do sada – 1,32 eura. Maksimalan iznos participacije udvostručuje se na 530 eura.

Poskupljenjima se, među ostalim, građane želi potaknuti na plaćanje dopunskog osiguranja, ističe predstavnik udruga pacijenata.

“Ako pogledate cijenu pojedinih zdravstvenih usluga u odnosu na cijenu osiguranja onda je to puno manji udarac zapravo ukoliko se ljudi osiguraju kroz dopunsko osiguranje i u tom slučaju je to poželjno. Naravno da će za one koji to ne ostvaruju da će to biti problem”, ustvrdio je Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

A onima koji dopunsko plaćaju kod privatnih osiguravatelja – poskupljuju police. Hrvatski ured za osiguranje, koji okuplja privatne osiguravajuće kuće – kao razloge poskupljenja navodi rast cijena u zdravstvenoj zaštiti.

“Dosadašnje cijene polica osiguranja već su dulje vrijeme na snazi, dok su troškovi bolničko i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, koje te police pokrivaju, povećani zadnjih godina za oko 30%, od čega samo u zadnjih godinu dana 9%”, stoji u priopćenju Hrvatskog ureda za osiguranje.

Cijena dopunskog ostaje ista kod državnog osiguravatelja, HZZO-a. Povećava se i cenzus za one koji imaju pravo besplatno se osigurati. To će pravo ostvariti svi kojima ukupni mjesečni prihod u protekloj godini po članu obitelji nije veći od 379,49 eura ili 475,12 eura za samce.

HZZO, koji osigurava 1,6 milijuna građana, zbog najavljenih poskupljenja kod konkurentnih privatnih kuća, očekuje i veći priljev novih osiguranika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!