Više od sto vatrogasaca bori se s požarom kod Lokve Rogoznice

Vijesti 11. sij 202206:49 > 09:24 0 komentara
Miroslav Lelas/PIXSELL

​I dalje je aktivan veliki požar koji je u ponedjeljak poslije 21 sat buknuo u ​Lokv​i​ Rogoznic​i na predjelu Ivašnjak​, ​a više od sto vatrogasaca​ s omiškog, makarskog, splitskog, kaštelanskog, solinskog, sinjskog i imotskog područja bori se s vatrom i orkanskim udarima vjetra.

Kako je za N1 rekao glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, požar je još uvijek aktivan, a gase ga 104 vatrogasca i 33 vozila. Orkanski vjetar otežava gašenje vatrene stihije, ali kuće zasad nisu ugrožene, rekao nam je Tucaković.

“Požar je oko 2 sata noćas bio pod kontrolom, no jutros se rasplamsao, kad su vatrogasci opet pristupili gašenju. Požar još uvijek nije pod kontrolom vatrogasaca, ali kuće nisu ugrožene. Ono što nije dobro je da se bura neće smiriti do sutra, ali dat ćemo sve od sebe da se požar stavi pod kontrolu, iako zasad nema veće ugroze ni materijalne štete”, rekao je Tucaković za N1.

“Zbog jakog vjetra nema mogućnosti za pomoć zračnih snaga, ali ako vremenski uvjeti dozvole, bit će i oni angažirani”, rekao je Tucaković, dodavši da je uzrok požara zasad nepoznat, ali da će, kad se situacija malo smiri, očevidne ekipe početi raditi.

Sve su vatrogasne snage na terenu i okružile su požar po cijeloj liniji fronta, ​rekao je Hini zapovjednik DVD Omiš Višeslav Pešić. Napomenuo je i kako im je jaki vjetar cijelu noć otežavao posao gašenja, a gori borova šuma, makija i nisko raslinje.

“Situacija na požarištu je ista kao i sinoć. Požar smo okružili, no događalo nam se da bi se vatra nakon sat ili dva ponovno aktivirala. Borimo se, širimo i raspoređujemo snage po terenu. Srećom suzbijamo ga. Sinoć je čak vatra bila oko kuća, ali smo je suzbili. Odradili smo sinoć lavovski dio posla jer nam je orkanski vjetar otežavao gašenje”, kazao je zapovjednik Pešić.​

U Županijski vatrogasno-operativni centar dojava o požaru šume na predjelu Ivašnjak, ​u ​Lokv​i​ ​Rogoznic​i stigla je sinoć oko 21.13 sati kada su na gašenje krenule sve raspoložive snage s ​o​miškog i ​makarskog područja, ​troje vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe (JVP) grada Splita kao i tri vatrogasca iz Dobrovoljnog-vatrogasnog društva (DVD) Split.

Zbog orkanskog vjetra koji je vatri pomogao da se raširi, vatrena fronta u jednom je trenutku bila dulja od pola kilometra. Oko 22 sata na teren je u pomoć otišlo i desetak vatrogasaca iz DVD Kaštela, Mladost​ i​ Gomilica​, potom troje iz DVD Solin, a sat vremena kasnije je već na požarištu bilo 33 vozila i 108 vatrogasaca s operativnog područja Omiš, Makarska, Split, Kaštela, Solin, Sinj, Imotski, te DIP Divulje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!