Vatra se širi kilometrima, vatrogasci kod Dubrovnika u strahu od novog vjetra

Vijesti 26. srp 202307:07 > 09:03 0 komentara
Grgo Jelavic/PIXSELL

Orkanski jugo koji je počeo u utorak poslije podne uzrokovao je jako širenje požara kod Župe Dubrovačke. Dva kanadera koja su gasila vatru povučena s terena zbog vjetra u utorak navečer, ali od jutra su ponovno na terenu i pomažu vatrogascima koji su se cijelu noć borili s vatrenom stihijom na požarištu Župa dubrovačka Plat i nadljudskim snagama uspjeli su spriječiti da se on proširi do obiteljskih kuća...

Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik dubrovačko-neretvanski za N1 kaže: “Nakon teške noći, jutros je malo bolje stanje. Velika je požarna fronta preko pet kilometara, dva kanadera lete, očekuju ih sad. Odbijen je dio prema kućama, na oprezu zbog vjetra. Probili se do vrha istočne strane, ima još dijelova do kojih ne mogu doći. 150 vatrogasaca na terenu, dizao sam i snage sjeverne županije.”

Dubrovačkim vatrogascima u gašenju požara pomažu i interventne ekipe iz Zagreba, Splita te Zadra i Šibenika.

HVZ
HVZ
Grgo Jelavic/PIXSELL

Na terenu je oko 130 vatrogasaca, a na požarište su upućena i dva kanadera koji su bili prizemljeni zbog vjetra.

“Požar se i dalje aktivno gasi na zapadnom dijelu, a na pojedinim dijelovima još ima izdimljavanja. Vatrogasaca je na terenu dovoljno i nije bilo potrebno podizati dodatne snage iz ostalih županija, a sad ćemo napraviti smjenu vatrogasaca. Evakuacije građana nije bilo, vatrogasci su zaista dali sve od sebe i zaštitili svaki objekt“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Simović poručuje da iako je sada situacija mirnija treba biti na oprezu jer je požar velik – fronte oko šest kilometara, a područje Župe dubrovačke je naseljeno i u blizini se nalaze brojen kuće.

Najavljen je jaki vjetar za srednju i južnu Dalmaciju.

“Bura bi nam na ovoj lokaciji požara stvarala najveći problem, ali ja se nadam da ćemo do dolaska bure u potpunosti sanirati ove kritične dijelove”, kaže Simić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!