Pravobraniteljica Slošnjak prozvala Zekanovića zbog “morbidnog showa”

Vijesti 30. ožu 202319:05 0 komentara
N1

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak pozvala je na odgovornost zastupnika Hrvoja Zekanovića (HDS) koji je nedavno pojavljivanje roditelja njegovatelja i djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u Hrvatskome saboru nazvao ''morbidnim showom''.

Pravobraniteljica je u priopćenju podsjetila da je Zekanović u četvrtak u Saboru, prilikom prvog čitanja i rasprave o prijedlogu Zakona o osobnoj asistenciji, poručio kako ”jedini koji danas ljagu mogu isprati sa svog imena su kolege iz oporbe zbog onog morbidnog showa koji su imali prije dva tjedna ovdje, kada su doveli i manipulirali roditeljima i djecom”.

U Saboru se pretprošlog petka glasalo o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi kojim bi bili obuhvaćeni i roditelji njegovatelji. Sa 77 glasova prihvaćeno je da se Zakon ne mora mijenjati odmah, što je rasplakalo članove Udruge Sjena koji su došli na Markov trg.

Slonjšak smatra da je Zekanovićeva izjava više upućena samoj oporbi, no ističe da je problematična formulacija „morbidnog showa”.

Pravobraniteljica precizira da izjava, ukoliko se pri tome aludira na samo pojavljivanje roditelja njegovatelja i djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, ima jaka i izrazita obilježja diskriminacije.

”Korištenje prava na sudjelovanje i pojavljivanje u društvenom životu i pojavljivanje u medijima osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji na ravnopravnoj osnovi s drugima, a radi promicanja vlastitih interesa i prava, nije i ne smije s smatrati nikakvom vrstom performansa”, ocjenjuje pravobraniteljica.

Dodaje da svi građani, pa tako i osobe s invaliditetom, trebaju imati jednake mogućnosti zalagati se svim legitimnim sredstvima za ostvarivanje svojih prava.

”Mišljenja smo kako sve osobe koje javno istupaju, pa tako i političari, moraju preuzeti odgovornost za izgovorene riječi i shvatiti da neprimjerenim izražavanjem u javnom prostoru, bilo uvredljivim generalizacijama osoba s invaliditetom, bilo korištenjem degradirajuće terminologije, nanose veliku štetu dostojanstvu i ravnopravnom položaju osoba s invaliditetom u našem društvu”, navodi u priopćenju Slonjšak.

Pravobraniteljica preporučuje da se rasprave, kada se progovara o osobama s invaliditetom, usmjere na planiranje aktivnosti za poboljšanje ionako dovoljno teškog položaja osoba s invaliditetom i povećanju njihove vidljivosti u zajednici, a ”ne dovođenje svega toga u pitanje”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!