Prekida se štrajk, sindikati objasnili zašto opet nisu odbili ponudu

Vijesti 26. srp 202318:28 2 komentara

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković u Dnevniku N1 komentirala je odluku članova sindikata da prihvate Vladinu ponudu koja među ostalim nosi povećanje plaće od 12 posto i ipak plaćene dane provedene u štrajku.

“30 godina zanemarivanja, dva tjedna mirenja i osam tjedana štrajka, danas je prihvaćena ponuda s malo više onih kojima je prihvatljiva nego onih kojima nije”, rekla je Iva Šušković i dodala: “Težak dan za sindikate. No, ovim smo rješenjem postigli gotovo 50 posto naših prvobitnih zahtjeva. Nadali smo se konkretnoj ponudi. Većina se ipak odlučila s ‘da’ uz negodovanje onih koji su ovo smatrali neprihvatljivom ponudom.”

Prijedlog sporazuma smo dobili jučer iz Vlade, otkriva. “Mogu razumjeti da nisu svi ovime zadovoljni, ali s druge strane pokazali smo solidarnost, ustrajnost i zajedništvo. Ali kad smo dobili taj ‘ne’ s terena, što bi ljudi voljeli da se dogodilo ako ovo nije prihvatljivo? Kompromisna rješenja su takva da ne mogu svi biti zadovoljni. Ali možemo biti zadovoljni s odlukom da se povuče neplaćanje dana u štrajku. Kad bismo odbili ponudu, mislim da bismo se doveli u nezahvalnu poziciju s podijeljenim članstvom”, istaknula je.

Otkriva i da nisu svi na terenu dobro primili ovu odluku. Mnogi su bili zabrinuti kako će prehraniti obitelj.

“Kako preuzeti odgovornost za ishod koji se zove nula eura? Ovo nije bilo političko glasanje”, napominje Šušković: “Očekujemo od Vlade da razgovara s nama u dobroj vjeri za ljude u pravosuđu. Morali smo uvažiti sve činjenice, tu su i pritisci građana, i dalje je nedostatak kadrova. Kroz štrajk smo htjeli ukazati i na nedostatak kadra zbog niskih primanja.”

Na pitanje koliko će vremena trebati da se vrate na posao, ali i za nadoknadu posla provedenog u štrajku Šušković nije htjela prognozirati: “Pokazali smo da brzo možemo propitati mišljenje terena i donijeti odluku. Kad sporazum potpišemo, službeno se prekida štrajk. Što se nas tiče, to može biti već sutra.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare