Prijete li teroristi Hrvatskoj? SOA za N1 otkriva situaciju i upozorava na potencijalnu opasnost

Vijesti 20. lis 202312:55 1 komentar
N1 / Ilustracija

Iz Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) za N1 su iznijeli procjenu aktualne opasnosti od terorističkih napada u Hrvatskoj, nakon pogoršanja sigurnosne situacije u Europskoj uniji.

Budući da je više zemalja EU-a, među kojima su i Italija, Francuska, Slovenija i Austrija, podiglo stupanj ugroženosti od terorizma, pitali smo SOA-u prijete li i Hrvatskoj teroristički napadi.

SOA-ina procjena

“Trenutno nema pokazatelja izravne terorističke prijetnje za Republiku Hrvatsku, ali se, kao i za sve ostale europske države, ne može isključiti mogućnost da radikalizirani ili samoradikalizirani pojedinci, tzv. vukovi samotnjaci, inspirirani terorističkom propagandom, pokušaju izvršiti teroristički napad”, navode iz SOA-e.

Ipak, dodaju kako u kontekstu pogoršanja sigurnosne situacije u regionalnom i globalnom okruženju te s obzirom na moguće posljedice po europsku sigurnost, poduzimaju odgovarajuće preventivne mjere u skladu s ovlastima i smjernicama državnog vrha. “Pri tome surađujemo s policijom i drugim nadležnim državnim tijelima i međunarodnim partnerima”, ističu iz SOA-e.

Mjere na granicama

Nakon izbijanja rata na Bliskom Istoku, u Francuskoj i Belgiji dogodila su se dva brutalna teroristička napada, zbog čega su brojne zemlje podigle razinu sigurnosti.

Dio ih je čak odlučio suspendirati Schengenski sporazum jer vjeruju da se migrantski val može iskoristiti za prolazak radikaliziranih osoba. Osim toga, u dijelu zemalja na ulice je poslana vojska, a posebno se nadziru mjesta okupljanja pripadnika židovske vjeroispovijesti.

Za sada je najavljeno da će mjere na granicama trajati deset dana, no prema Zakoniku o schengenskim granicama mogu se produžiti do dva mjeseca. Maksimalni rok za produljenje mjera o posebnom nadzoru granica iznosi dvije godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare