Provjerili smo kada možete dobiti kaznu za blicanje u prometu

Vijesti 10. sij 202322:05 > 22:05 0 komentara
Nel Pavletic/PIXSELL/ilustracija

Vidjeli ste policiju uz cestu pa svjetlosnim signalima želite upozoriti ostale vozače u prometu da pripaze na vožnju? Takozvano "blicanje" mnogi vozači koriste kao signal upozorenja, a mi smo provjerili je li to zakonom zabranjeno i kada zbog toga možete biti novčano kažnjeni.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kratkotrajno, isprekidano blicanje drugim vozačima je dozvoljeno. Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) je za N1 pojasnio u kojim je slučajevima korištenje svjetlosnih signala dozvoljeno.

“Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) u slučajevima iz članka 76. stavka 1. ovoga Zakona, vozač u pravilu, umjesto zvučnog znaka upozorenja upotrebljava svjetlosni znak upozorenja. Taj znak može upotrijebiti i u naselju prije pretjecanja drugog vozila”, navode iz MUP-a.

Policija dodaje da se ovaj znak upozorenja može upotrijebiti i danju ako takav način upozorenja drugim sudionicima u prometu više odgovara zbog uvjeta na cesti.

“Svjetlosni znak upozorenja daje se kratkim uzastopnim paljenjem dugih svjetala, ili uzastopnim paljenjem kratkih svjetala za osvjetljavanje ceste, ili naizmjeničnim paljenjem, u kratkim razmacima, dugih i kratkih svjetala, vodeći računa da se time ne zasljepljuju vozači koji dolaze iz suprotnog smjera”, objasnili su iz MUP-a.

Kada je blicanje u prometu novčano kažnjivo?

“Isto tako članak 142. stavak 3. citiranog zakona propisuje da na autocesti vozač ne smije, između ostaloga, požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih ili zvučnih znakova, a postupi li suprotno navedenoj odredbi, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 260 eura”, navode iz MUP-a.

Također ističu da prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama tzv. “blicanje” drugim vozačima u prometu kojim se upozorava na prisutnost policije nije kažnjivo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!