Provjerili smo kako ide obnova zgrada u kojima je država suvlasnik /VIDEO/

Vijesti 19. sij 202212:02 > 12:38 0 komentara
N1

Zgrada u kojoj živi predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka Petešić obnovljena je u rekordnom roku nakon zagrebačkog potresa. Kako žive stanari ostalih zagrebačkih zgrada u kojima je država suvlasnik, provjerila je naša Jelena Bokun.

Petešić poručuje kako rekordno brza obnova zgrade nema veze s njegovim radnim mjestom. Naglasio je kako nije tražio niti urgirao kod Državnih nekretnina da se čim prije krene s njegovom obnovom.

Kako žive stanari nekih drugih zagrebačkih zgrada u kojima je država suvlasnik, provjerila je naša Jelena Bokun u razgovoru sa stanarom jedne od njih, Zlatkom Majićem.

vezana vijest

On smatra kako činjenica da je država vlasnik dijela zgrade nije nikakva olakotna okolnost, naprotiv. “Rekao bih da nam je to otegotna okolnost”, kaže.

Majić je našoj reporterki ispričao i kako je država bila benevolentna dok su kao predstavnici stanara htjeli povećati pričuvu. “Sad su oni predstavnici stanara i malo su se trgnuli. Skoro dvije godine nakon potresa, nikakve se bitne stvari nisu dogodile. Zgrada je klimava, zidovi su popucali, krov nam je već godinu dana otkriven”, govori Majić zaključujući da je na zgradi do danas napravljeno samo ono “što su napravili vatrogasci”.

On kaže i kako ne može govoriti protiv konkretnih ljudi, da je “očito da sustav ne radi dobro”. “Ne može tu jedan čovjek ništa napraviti”, kaže na pitanje o predstavnici stanara. “Predstavnik je zaposlenik te zgrade, on prima naknadu iz iste pričuve, oko tisuću, tisuću i pol kuna”, objašnjava.

Pričuva je sada niska, kaže. “Država je vlasnik 60 posto zgrade i ona daje predstavnika stanara. Trebalo bi to biti državno-privatno partnerstvo. Ja ne osjećam to partnerstvo, osim nekih sitnica. Nikakvo partnerstvo ne osjećam”, kaže Majić.

Na pitanje osjeća li se bespomoćno, Majić kaže kako je nakon petrinjskog potresa pomagao na Baniji. “Tamo su ljudi i gore prošli. Znam kakvo je njihovo beznađe i znam da se država trudi, ali to je daleko od dovoljnog”, poručuje dodajući da bi i podizanje pričuva na 20 kuna za neke bilo ogromno opterećenje.

“Oko 2 milijuna kuna da bi zgrada bila statički osigurana i sve ostalo. Inače je zgrada godinama bila zapuštena, uređivana je samo fasada”, zaključuje Majić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!