Provjerili smo zašto nam prijete liste čekanja i kod obiteljskih liječnika

Vijesti 19. srp 202222:20 1 komentar

Pripremite se za liste čekanja i kod svojih obiteljskih liječnika, zavapili su jučer medicinari u Zagrebu. Ministra Vilija Beroša čini se nisu impresionirali jer za sada nije komentirao njihove kritike i apele, pa smo mi odlučili na licu mjesta provjeriti može li nam se to doista uskoro dogoditi i zašto.

Posjetili smo ambulantu u Sušačkoj Dragi. Domaći jedva čekaju doći ili se bar javiti svojoj ljubaznoj liječnici.

Mještanina Salvatora Palisku pitali smo koliko čeka na pregled.

“Ne čekam puno, ovdje ne, kod nje, kad dođem me primi tako da nije problem”, odgovara nam Salvatore koji je iznimno zadovoljan sa svojom liječnicom.

“Što niste došli ranije, pacijenti su preskakali jedni druge”, kazuje nam liječnica Jadranka Šoić Karuza. Na izmaku je snaga. Nema zamjena, previše pacijenata, plaća diskriminirajuća u odnosu na kolege u bolnici.

Bolje biti konobar

“Dakle, moje kolegice koje su položile specijalistički koji traje četiri godine, koje imaju iza sebe desetogodišnje iskustvo rada u obiteljskoj medicini, sada imaju plaću, zaista ne želim ni jednu struku uvrijediti, ali bi im se zaista više isplatilo da budu konobari na moru, koji su sada vrlo traženi, jer je država shvatila da ni njih nema jer su nam vrlo potrebni. Nadam se da će tako shvatiti i za liječnike”, govori dr. Šoić Karuza.

VEZANA VIJEST

Na upit kolika je ta plaća, liječnica nastavlja:

“To vam je plaća između 8 i 9 tisuća kuna. Recimo početnici, to su ovi liječnici pod nazorom. Da pojasnim vašim gledateljima to su nekadašnji stažisti, koji rade, koji završe fakultet i počinju raditi u bolnici oni imaju jednaku plaću kao liječnici obiteljske medicine.”

Plaća je znatno lošija, žale se liječnici, od nekih drugih zanimanja.

“Ne može jedan liječnik koji je temeljni nositelj zdravstvene zaštite, pogotovo na primarnoj razini, imati 20-25 posto niža primanja nego sudac općinskog ili županijskog suda. To je nedopustivo”, ističe Leonardo Bressan, predsjednik KoHOM-a primorsko-goranske županije.

Ministar počeo slušati struku?

Pa kako motivirati mlade liječnike da se presele recimo u Gorski kotar ili udaljeni otok? Čitav je niz devijacija u sustavu koje ministar može ispraviti. Ili ne može.

“Moj je utisak da oko ministra ne postoje savjetnici koji bi ga iskreno informiraju o stvarnoj situaciji. Nego više postupaju da uljepšaju stvari da se ne bi ministar na nekoga naljutio. To je moj osobni dojam. No treba reći da je ministar zadnjih par tjedana malo otvorio oči, pokazao neku želju da sasluša možda struku”, dodaje Bressan.

Ministar će saslušati struku. I odmah sve prenijeti šefu. A šefu je struka politika. On će onda, hm, “učiniti sve što je njegovoj moći…”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare