DIP: Nema dojava o nepravilnostima

Vijesti 30. svi 202108:39 > 09:08
Izvor: Hrvoje Jelavic / PIXSELL / Ilustracija

Sva biračka mjesta za drugi krug lokalnih izbora, a gotovo ih je 5.500, otvorena su i prvi birači već su obavili svoju dužnost, potvrdila je u nedjelju članica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivana Belec.

Otvoreno je svih 5. 496 biračkih mjesta, pa i onih 25 pod šatorima na Banovini, rekla je Ivana Belec Hini.

Istaknula je kako je prvi izborni sat protekao u redu i kako do DIP-a nisu stigle prijave o eventualnim nepravilnostima.

Koliko se birača odazvalo kroz nedjelju prijepodne, DIP će objaviti točno u podne.

Birališta otvorena u 7 sati zatvaraju se u 19 sati, a time prestaje dvodnevna izborna šutnja za čije su kršenje propisane kazne od tri tisuće kuna, primjerice za građanina, do pola milijuna kuna za političku stranku koja to učini.

Sat nakon zatvaranja, dakle u 20 sati, DIP će na svojoj će mrežnoj stranici objaviti prve izborne rezultate, prvo one sa manjih biračkih mjesta, kasnije one sa većih, jer u tim slučajevima za brojanje glasova, zapisnike i sl. treba više vremena. Ipak, očekuje se kako će do 22 sata biti poznati rezultati sa 90 posto biračkih mjesta.

Birači u nedjelju biraju načelnike 87 općina, gradonačelnike 56 gradova i Grada Zagreba, 14 župana.

Drugi se krug održava 432 grada i općine, pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića, izbore motri nešto više od 8300 promatrača.

U nedjelju se, na jednom biračkom mjestu, ponavljaju izbori za Gradsko vijeće Varaždina te na osam biračkih mjesta za Općinsko vijeće Kneževih Vinograda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar