Puhovski o dvije godine Milanovićeva mandata: Sutra imamo komemoraciju

Vijesti 17. velj 202218:38 > 21:43 6 komentara
Žarko Puhovski
N1

Gost Dnevnika N1 bio je politički analitičar Žarko Puhovski.

Komentirao je produljenje roka za korištenje sredstava iz Europskog fonda solidarnosti. Premijer Andrej Plenković je postigao dogovor s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

VEZANE VIJESTI

“To je umjereni uspjeh za Plenkovića, tzv. kontorla štete, spriječio je da dođe do velikog neuspjeha, a velki neuspjeh za oporbu koja je trubila da je to nemoguće. Pokazalo se da hrvatska oporba nema pojma o EU, ne znaju da tamo stvari nisu puno čišće nego kod nas. To što je rekao Plenković, imamo repsekt, imamo utjecaj, imamo ugled. Imamo i argumente, to usput. Jer ne radi se toliko o argumentima, nego jer sam ja dobrodošao kod Ursule. Tamo je to isto kao i kod nas. Plenković je znao da će on to nešto dogovoriti i stvar će se za nejga završiti povoljno. No ni to nije tako dugi rok, vidjet ćemo za godinu dana, a kako je krenulo, to je najveća sramota, ništa se ne događa”, rekao je Puhovski.

Plenković najavljuje intenziviranje rada svojih ključnih ministara.

“Tu ne treba intenziviranje, nego eksplozija. Ja ne vidim kako ti ljudi to mogu napraviti. Hrvatska je doživjela kulturni šok time što prvi put u povijesti imamo više novca nego što možemo progutati. Uvijek smo živjeli kad ga nije bilo dovoljno, sad okolo čeka i nema tko napisati tri suvisla progama ili unajmiti 36 suvislih radnika da počnu nešto raditi. To je ono što je šok za Hrvatsku, to je jedan potpuno novi način života na koji se očito nitko nije navikao”, kaže Puhovski.

Osvrnuo se i na jučer objavljen paket Vladinih mjera.

“Te su mjere gotovo kod svih izazvale zadovoljstvo. Tu Vlad očito čini što je trebalo. Meni je čudno to oko PDV-a jer se on odnosi na sve. Vi ste pojeftinili i bogatašima i siromašnima. Bolje bi bilo da se išlo da se pojedinim skupinama daje novac”, smatra Puhovski.

Hoće li Vlada tim mjerama spriječiti veća nezadovoljstva?

“Sve što ja znam o Hrvatskoj je da nikad nema nezadovoljstva zbog pravih problema. Najveće nezadovoljstvo je bilo zbog Radija 101, to je bio problem, ali ne bitan, nezadovoljstvo je bilo zbog tri stabla, zbog 0,7 posto studentskih davanja u tzv. plenumima. One bitne stvari nisu izazivale nerede ili prosvjede, osim 1998, godine, ali tada je Tuđmanov režim bio u padu i to je imalo drugu konotaciju. Vlada zapravo tu ne odlučuje o bitnim stvarima. Putin, a s druge strane SAD, odlučuju o više elemenata nego Plenković. Čim je Putin rekao da povlači vojsku nafta je pojeftinila. Doista je ružna situacija u kojoj nismo suvereni. A unutrašnje stvari će se popravljati štrikanjem koliko se može”, odgovorio je.

Milanović je populist i suverenist, o tome nema spora

Puhovski je komentirao i dvije godine mandata predsjednika Zorana Milanovića.

“Mene nažalost nije napadao između mnogih nego oštrije nego bilo koga, no to je njegov razlog, to moram reći zbog korektnosti. Nažalost smo u situaciji da se pojavljuje dvogodišnjica kao termin u kojem imamo žalovanje. Mi imamo situaciju u kojoj govorimo o promašenom mandatu, po mojem uvjerenju, bez obzira na to što je u mnogim stvarima bio u pravu, to moramo reći, zato što predsjednik falsificira predsjedničku ulogu kakva je Ustavom određena. On naprosto ne radi na harmoniziranju državnih ustanova i harmoniziranju funkcioniranja vlasti nego radi svađalački. Koji put je u pravu, često je u krivu, ali to u ovom trenutku nažalost nije bitno. On kao predsjednik prije svega mora raditi na harmoniziranju, podešavanju suradnje među granama vlasti, a on se svađa s ministrima, sa sucima, s vlasti, ovu sitnu boraniju poput mene ostavljam po strani to nije vezano uz to, ali ovo s ustavnom vlasti je dio njegove obaveze, ali on to ne čini, tako da imamo sutra, prije bih rekao, komemoraciju nego bilo što drugo.

On će i dalje ostati najpopularniji, upravo se ponaša populistički, o tom nema spora. On je populist i suverenist, o tome nema spora. To da on nije ljevičar to nije sada bitno, ali nije ni prije bio naročito ljevičar, on se pojavljuje kao populist i suverenist koji proširuje svoju bazu zbog staljinističke tradicije na ljevici oni i dalje ostaju uz njega jer eto on je naš, ali i zato što radi protiv HDZ, a druge strane se širi njegov domašaj. On već ima postotke koje su bili nezamislivi recimo Josipoviću”, rekao je Puhovski.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare