Puljak: Zbog nepravedne raspodjele novca prijava Europskoj komisiji

Vijesti 09. stu 202219:36 0 komentara
Miroslav Lelas/PIXSELL

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak najavio je u srijedu da će Ministarstvo regionalnog razvoja prijaviti Europskoj komisiji zbog nedostatka kriterija i nepravedne raspodjele europskog novca gradovima u Hrvatskoj.

Puljak je kritizirao to ministarstvo zbog planirane alokacije iz europskih fondova za urbane aglomeracije u financijskom razdoblju od 2021. do 2027. Tvrdi da će najveće žrtve takve raspodjele biti gradovi Zagreb i Split.

“U ovom slučaju se kažnjavaju gradovi koji su se ujedinili s općinama i ostalim manjim gradovima u aglomeraciju. S obzirom da ministarstvo ne zna objasniti po kojim su kriterijima donijeli takve odluke, jučer sam tražio sastanak s ministricom, koja me nije primila jer nije imala vremena”, rekao je Puljak.

VEZANE VIJESTI

Kako je rekao, kada se podijele alokacije novca prema broju stanovnika u gradovima koji su centri aglomeracija, Zagreb dobiva 104 eura po stanovniku, Split 342, a nijedan drugi centar aglomeracije ne dobiva manje od 500 eura. Kad se to podijeli s brojem stanovnika u aglomeracijama, Zagreb dobiva 75, Split 169, Varaždin185, a ostali ne manje od 250 eura.

“Ovakva je raspodjela izuzetno netransparentna i nepravedna jer nema jasnih kriterija i zato sam želio obavijestiti građane svih gradova i općina s kojima smo ujedinjeni da je ta raspodjela nepravedna. Apeliram na čelnike gradova i općina koji to podržavaju da protestiramo kod ministarstva i Europske komisije. Obavijestit ću Europsku uniju o ovakvoj raspodjeli novca i zatražiti razvoj urbanih centara u Hrvatskoj”, poručio je.

U splitskoj su aglomeraciji gradovi Trogir, Solin, Kaštela, Sinj i Omiš, općine Podstrana, Dicmo, Dugi Rat, Muć, Lećevica, Klis i Dugopolje.

U prošloj alokaciji tih financijskih sredstava, namijenjenih integriranim teritorijalnim ulaganjima i urbanim centrima, raspodjela novca bila je povezana s brojem stanovnika, a sada, kako tvrdi Puljak, kriteriji ne postoje. Na pitanje misli li da se sve to događa zato što HDZ nije na vlasti u Zagrebu i Splitu, odgovorio je kako o kriterijima “ne želi špekulirati jer ne zna kakvi su”, a on je matematičar i fizičar, te da se novac može dodijeliti formulom koja je pravedna za sve,

Novinari su gradonačelnika zamolili i da komentira medijske napise prema kojima investitor West Gate tvrdi kako su ga reketirali gradski službenici kako bi dobio sve potrebne dozvole za poslovni toranj Dalmatia tower, najviši neboder u Hrvatskoj. Gradonačelnik je rekao da su oni s njim razgovarali još u prvom mandatu, da su platili sav komunalni doprinos i uredno podnijeli sve dokumente. “Pravno je tu sve ispravno s te strane. Reketa nikakvog apsolutno nema. Mi se time ne bavimo”, odgovorio je.

Na pitanje da komentira to što je Ministarstvo graditeljstva odbilo odluku Grada da se tvrtki Westgate toweru odbije izdati dozvola za izmjenu građevinske dozvole, Puljak je rekao kako dozvole ne daju oni, nego gradski službenici, koji su potpuno neovisni. Objasnio je da su to odbili jer su smatrali da za nadogradnju treba i potpis gradonačelnika na izmjenu idejnog rješenja. Drugi je razlog da se javno-pravna tijela moraju očitovati kroz elektronički sustav.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!