Pupovac: Da mogu, Milanovića bih odlikovao ordenom velereda Dravsko-selotejpskog

Vijesti 29. svi 202119:04 > 21:44 0 komentara
Borna Filic/PIXSELL

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac poručio je u subotu u povodu odluke predsjednika Republike o vraćanju odlikovanja Branimiru Glavašu da bi on Zorana Milanovića, kada bi imao ovlasti, odlikovao ordenom velereda Dravsko-selotejpskog i ordenom reda Solno-kiselinskog.

“Da bar imam njihove ovlasti u ime žrtava dravskih, selotejpskih likvidacija u Osijeku 1991., i žrtava u garaži i dvorištu osječkog Kriznog štaba 1991., odlikovao bih predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića ordenom velereda Dravsko-selotejpskog i ordenom reda Solno-kiselinskog za nemjerljiv doprinos poštivanju žrtava ratnog zločina”, napisao je predsjednik SDSS-a na Facebooku.

VEZANE VIJESTI

“Kad bih bar imao ovlasti da Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića promaknem u Poglavaša Republike Hrvatske i tako prisnažim neovisnost svakog hrvatskog suda i njegova suca u predmetima suđenja za ratne zločine”, dodao je.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je ratna odlikovanja generalu Branimiru Glavašu koja mu je 2010. godine oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Predsjednik Milanović je Odluku o prestanku važenja odluke o oduzimanju odlikovanja Glavašu donio na temelju članka 98. Ustava RH i članaka 2. i 36.  Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH.

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke objavljena je u Narodnim novinama, a navodi se da je donesena 21. svibnja na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i to na temelju dviju sudskih odluka, koje predstavljaju preokret u slučajevima ‘selotejp’ i ‘garaža’, u kojima se Glavaša tereti za počinjenje ratnih zločina.

Riječ je o odluci Ustavnog suda od 12. siječnja 2015. godine kojom je ukinuta pravomoćna presuda Glavašu i ostalim okrivljenicima te o odluci Vrhovnog suda od 7. lipnja 2016. kojom je ukinuta prvostupanjska presuda u istom slučaju te je postupak vraćen na početak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!