Raspudić: Izlazimo iz grada cestom iz 1938. godine, a pričaju bajke o metrou

Vijesti 14. svi 202117:39 > 18:25 1 komentar
Nino Raspudić
N1

Saborski zastupnik Nino Raspudić gostovao je u Newsroomu gdje je govorio o protekloj kampanji i nadolazećim lokalnim izborima.

‘Oni kontroliraju Stožer’

MUP je objavio da je na dan izbora u Hrvatsku dozvoljen ulazak svim hrvatskim državljanima bez testa, a premijer Andrej Plenković navodi da se time ne mijenja ništa.

“Povjerovao bih Plenkoviću da on u zadnjih pet godina koliko je na vlasti čini sve da bi građanima omogućio glasovanje na izborima. No, da on doista dijeli takve vrijednosti i da mu je mogućnost participacije građana na izborima važnija čak i od zdravstvene situacije, on bi uveo davno dopisno glasovanje, čemu se u praksi oni protive. Dakle, sigurno im nije motiv općenita vrijednost i omogućavanje što veće participacije. Radi se o političkom voluntarizmu, oni to mogu jer kontroliraju Stožer preko ministra unutarnjih poslova koji je na čelu Stožera. Očito je riječ o biračima koji će glasati za njih. Ovaj put nije to samo dio iz BiH, nego u suradnji s Pupovcem i dio birača koji dolaze glasovati za SDSS i HDZ mogu to činiti”, kazao je Raspudić.

VEZANE VIJESTI

Komentirao je proteklu kampanju, navodeći da živimo u “nenormalnoj situaciji”.

“Moramo biti svjesni da živimo u neuobičajenoj situaciji, u nenormalnoj situaciji. Govore o novom normalnom, a u biti imamo normalno nenormalno. To je jedna vrsta životarenja. Ovo su već drugi izbori koji se događaju u okružju korone. Bit će važna izlaznost. Izlaznost je u Hrvatskoj tragično niska. Međutim, ne mora korona biti izlika i opravdanje za nisku participaciju građana. Imamo jedan friški primjer, a to je od prije sedam dana na pokrajinskim izborima u Madridu, zapanjio me podatak da je izašlo 76,25% birača, a Španjolska je imala puno strože mjere”, naveo je Raspudić.

‘Glasajte za bilo koga’

Dodao je da sumnja da će toliko građana izaći na predstojeće lokalne izbore u Hrvatskoj.

“Vladajuća nomenklatura čini sve da tu izlaznost obori jer njihova će klijentela svakako izaći na izbori. Njima je u interesu oboriti izlaznost, a nama koji želimo promjene cilj je podići izlaznosti”, rekao je Raspudić i apelirao na građane da glasaju.

“Glasajte za bilo koga, ali nemojte da drugi određuju umjesto vas”, poručio je.

Ankete pokazuju da Mostov kandidat Zvonimir Troskot nema velike šanse za ulazak u drugi krug, no Raspudić je kazao da su ankete “sramota”.

HAKOM je utvrdio da je Akter Public korisnik telefonskog broja koji je korišten za provođenje ankete u Zagrebu zbog koje je Vesna Škare Ožbolt podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

VEZANE VIJESTI

“HAKOM je utvrdio da je riječ o toj agenciji. Ta agencija je radila za Škoru i mi nećemo stati na ovome. Ovo će se morati raspetljati nakon izbora, to je važno i za nas i za javnost da zna ocijeniti korektnost političkih aktera”, rekao je Raspudić.

‘Nećemo koalirati s HDZ-om i strankom BM 365’

Istaknuo je da Most sigurno ulazi u zagrebačku skupštinu, a komentirao je i s kim neće koalirati.

“Nećemo koalirati s HDZ-om i strankom BM 365. Nismo zadovoljni kako se upravljalo Zagrebom godinama i zašto bi formirali vlast s tom ekipom. Skakali bi sami sebi u usta. Što se tiče drugih političkih aktera, sačekajmo da se formira skupština i da stručni timovi sjednu i porazgovaraju i pokušaju napraviti jedan okvirni program za grad Zagreb koji će se ticati prije svega komunalnih problema, a brojni su”, istaknuo je Raspudić i dodao:

“Ako se može postići zajednički okvirni program, nemamo problem podržati takvu većinu i biti dio nje. Međutim, ako netko misli švercati partikularna ideološka i politička pitanja kroz Gradsku skupštinu i budžet, onda nemamo tu što tražiti. Otvoreni smo za konstruktivnu suradnju na gradskoj razini, nemamo predrasuda, ali nećemo dozvoliti da se gradska politika koristi za stvari koje nemaju veze s gradom.”

Govoreći o programima, rekao je da se ne slaže da su programi kandidata slični.

“Idemo eliminirati one koji pričaju bajke. To su ovi koji spominju metro u Zagrebu. Izlazimo iz grada cestom iz 1938. godine, a pričamo bajke o metrou. Da ne govorim o ostalim obećanjima, bajkama, tvornica cjepiva i slično. Mi smo išli konkretno. Ili, kako vjerovati opcijama koje su godinama vlasti pa vam kažu od ponedjeljka ćemo drugačiji”, rekao je Raspudić.

Osvrnuo se na objavu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je na Facebooku podijelo svoju fotografiju u kupaćim gaćicama. Raspudić je takav potez ocijenio skandaloznim.

“Ovo mi nije bilo nimalo duhovito, mislim da srozava samu funkciju predsjednika Sabora”, zaključio je Raspudić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare