Jesu li eksplozije bankomata sve češće? Lopovima jedna stvar ne ide u prilog

Vijesti 24. pro 202208:31 1 komentar
PUZ

Posljednjih mjeseci stvorio se dojam u javnosti da su kriminalci našli novu metu, a to su bankomati pa smo odlučili provjeriti radi li se stvarno o povećanom broju razbojstava.

U mirnoj zagrebačkoj noći s četvrtka na petak stanovnike Črnomerca probudio je glasan prasak. Mnogi su panično ustali iz svojih kreveta, a ulicama se pročuo zvuk policijskih sirena.

Ova nemila scena dogodila se u petak, 23. prosinca u 3.10 sati, a kako je kasnije objavila policija riječ bilo o pljački, a meta je bila bankomat.

Stanovnici Črnomerca nisu jedini čiji je san prekinula glasna eksplozija. Iskusili su to i mnogi drugi stanovnici diljem Hrvatske koji žive u blizini bankomata.

Sličan scenarij

“Procedura” provalnika je uvijek ista, u gluho doba noći izaberu metu, najčešće ispune unutrašnjost bankomata nekom zapaljivom smjesom poput plina koju potom zapale i izazovu eksploziju te se udalje do samog trenutka eksplozije. Kako to izgleda u praksi najbolje opisuje izvješće zagrebačke policije s početka godine.

“Nakon što su parkirali automobil iz njega su, sumnja se, izvadili prethodno pripremljene metalne spremnike-boce s plinom i montiranim gumenim crijevima te električni kabel. Potom su oko 3.20 sati unutrašnjost bankomata ispunili smjesom plina iz metalnih spremnika. U sljedećem koraku, sumnja se, plin su električnim impulsom preko električnog kabla aktivirali čime su izazvali eksploziju bankomata i izbijanje vrata sefa, iz kojeg su zatim otuđili kazetu s novcem”, stoji u priopćenju.

Nakon nje vrate se do bankomata nadajući se da će ondje zateći velike svote novca koje jednostavno treba pokupiti. Kažemo nadaju se, jer u mnogim situacijama lopovi ostanu kratkih rukava, odnosno ne dođu do novca.

Potvrdila nam je to i policija koju smo pitali raste li zaista broj pokušaja provala u bankomate. Iz policije su objasnili kako provalu u bankomate klasificiraju kao tešku krađu, a takvih je tijekom 2022. godine na području cijele Hrvatske, do 23.12., bilo 71. Napominju kako je od tog broja njih 41 ostalo u pokušaju, dok je 30 kaznenih djela dovršeno. Drugim riječima, lopovi su bili uspješni u nešto manje od pola provala.

Za usporedbu, u 2021. godini takvih je kaznenih djela bilo 79, od čega je 55 kaznenih djela ostalo u pokušaju, dok su 24 kaznena djela dovršena. Prema ovim podacima vidljivo je da se broj raznesenih bankomata neznatno smanjio u odnosu na lani.

Opasna procedura

No kakvo je stanje u Zagrebu gdje su ovakve pljačke češće nego u ostatku zemlje? Da je tomu tako dokaz je i podatak da je ove godine od 71 raznesenog bankomata, njih čak 37 nalazilo u glavnom gradu. Od tog broja se 22 puta radilo o pokušaju, dok je njih tek 15 dovršeno.

Ipak, kada je Zagreb u pitanju, vidljivo je povećanje ovih kaznenih djela jer ih je godinu ranije, u 2021., bilo tek 29. Kriminalcima neće na ruku ići podatak da je od tih 29, njih 20 završilo na pokušaju, a tek 9 je bilo dovršeno.

Ne treba posebno napominjati da je procedura dizanja bankomata u zrak izrazito opasna. Tako je zagrebačka policija objavila da je u rujnu ove godine jedan provalnik u Sesvetama ostao teško ozlijeđen u svojoj “operaciji” te je završio na bolničkom liječenju. On nije jedini koji na kraju završi u rukama policije. Važno je naglasiti da je nerijetko riječ o jednom pojedincu koji je operirao na nekoliko bankomata.

Tako je početkom godine, u zajedničkoj akciji sisačkih i zagrebačkih policajaca, uhićena skupina muškaraca za koju se sumnja da je provalila u nekoliko bankomata na području Zagreba i okolice. Jedan je provalnik u Novom Zagrebu, također početkom godine, došao u ruke policiji samo 15 minuta nakon eksplozije bankomata.

Za kraj je važno naglasiti kako u svim provalama na području Zagreba nije bilo žrtava niti drugih ozlijeđenih pojedinaca, no svaki pokušaj provale završio je većom materijalnom štetom, a žrtve su nerijetko i automobili koji se nađu parkirani u blizini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare