Ravnateljica bolnice Sveti Duh oglasila se o slučaju trudnice Mirele Čavajde

Vijesti 06. svi 202221:11 > 22:57
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ministar Beroš kazao je da su u KBC-u Zagreb mišljenja da bi se dijete Mirele Čavajda trebalo pokušati liječiti. Ona pak ne odustaje od odlaska na termin u Sloveniju. Jedna od bolnica koja je odbila prekid trudnoće je Sveti Duh.

Ravnateljica KB-a Sveti Duh Ana-Marija Šimundić komentirala je večeras cijeli slučaj za Dnevnik Nove TV.

“Mi joj nismo bili u mogućnosti ponuditi uslugu prekida trudnoće zato što u našoj bolnici ne postoje ljudi jer je to tehnika koja zahtijeva određene vještine i koja se mora naučiti kao i svaka druga tehnika u liječničkom zanimanju”, navela je ravnateljica.

vezane vijesti

Mnogo se posljednjih dana razgovara o tome je li Zakon dobro napisan. “Moje skromno mišljenje je da je u ovom slučaju zakon nedorečen. Omogućuje da se pobačaj obavi nakon 22. tjedna, da žena može ostvariti pravo na prekid trudnoće, ali zakon ne definira da to uključuje i feticid nakon 22. tjedna trudnoće”, dodala je.

Pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu KBC-a Zagreb Gordan Zlopaša dan prije je u Dnevniku Nove TV rekao da se u ovom slučaju radi o prijevremenom porodu, a ne pobačaju. “To je prijevremeni porod, odnosno prekid trudnoće”, potvrdila je Šimundić.

Objasnila je da smatra kako se ne radi o problemu priziva savjesti već nedorečenosti zakona.

“Rekla bih da se u ovom slučaju radi o nedorečenosti zakona koji stvara pravnu nesigurnost. Mislim da treba na sve ovo gledati iz aspekta liječnika. Liječnik bi se, u situaciji u kojoj nije točno definirano kako provesti prekid trudnoće nakon 22. tjedna, osjećao nesigurno i nezaštićeno ako to nije nigdje eksplicitno definirano. Bilo bi poželjno u nekom zakonskom aktu ili pravilniku jasno navesti što uključuje prekid trudnoće nakon 22. tjedna. Mislim da je to jako dobra zaštita za liječnika”, navela je.

“Radi se o tumorskoj tvorbi, ne znamo je li maligno”

Dio medija objavio je da su slovenski liječnici rekli da se radi o opasnom tumoru i za mamu i da dijete ne bi poživjelo. “Naš nalaz utvrdio je gotovo istu stvar, da se radi o malignoj tvorbi i da je vjerojatnost preživljavanja djeteta vrlo mala. To su kolege radiolozi utvrdili radiološkim nalazom”, rekla je. Konačnu odluku je donijela Komisija. “Radi se o tumorskoj tvorbi, ne o malignom tumoru. To se ne može utvrditi prije nego li se napravi patohistološka analiza”, ispravila se ravnateljica.

vezana vijest

Slovenci se pozivaju na nalaz magnetske rezonance KB-a Sveti Duh tvrdeći da je tumor smrtonosan. “Naš nalaz upućuje na malu vjerojatnost preživljenja bebe nakon poroda”, rekla je te dodala da postoji mogućnost dva različita tumačenja tog nalaza. Zbog vrlo limitiranih dijagnostičkih mogućnosti je moguće da dvije komisije donesu potpuno različita mišljenja, izjavila je.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je da mu je neprihvatljivo da se svi liječnici na Svetom Duhu pozivaju na priziv savjesti. “U tijeku je procedura izbora novog predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo i jedan od prvih zadataka će biti riješiti taj problem”, komentirala je Šimundić.

S liječnicom koja je pregledala Mirelu Čavajdu nije razgovarala jer je doktorica odsutna s posla od četvrtka. “Pismeno smo zatražili njezino očitovanje i da se u ponedjeljak vrati na posao”, dodala je.

Odvjetnica Čavajde kazala je da joj nije ponuđena psihološka pomoć.

“Mi nemamo u bolnici psihologa pa joj nismo bili u mogućnosti ponuditi psihološku pomoć. U četvrtak sam pokrenula Povjerenstvo za unutarnji nadzor koje ima za cilj utvrditi sve okolnosti i činjenice i odgovoriti na pitanje jesmo li postupili kako treba, jesmo li sve odradili u skladu sa pravilima struke”, rekla je te dodala da će nalaz biti gotov za oko tjedan dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar