“Rezolucija EP-a pruža snažnu podršku pogođenima potresom i onima koji pomažu”

Vijesti 21. sij 202111:08 > 12:57 1 komentar
Karlo Ressler
N1

HDZ-ov europarlamentarac Karlo Ressler bio je gost N1 Studija uživo gdje je pričao o Rezoluciji u Europskom parlamentu, a koja se tiče upravo obnove nakon dva snažna potresa u Hrvatskoj.

Ressler je kazao kako se u raspravi koja je završila u Europskom parlamentu, ali i u rezoluciji pruža snažna solidarnost i podrška svima onima koji su stradali u potresu, ali i civilnoj zaštiti i svim građanima koji nesebično pomažu.

“Isto tako se poziva Europska komisija da osmisli plan povratka života u potresom pogođenoj Banovini, ali isto tako i Zagrebu”, ističe.

VEZANE VIJESTI

Napominje kako je ono što je moguće napraviti i što će se napraviti jest kroz Europski fond solidarnosti kroz koji se očekuje najizdašnija financijska pomoć.

“Jasno je da je ova tema i za mene, kao i za druge hrvatske zastupnike nešto osobnija i nešto emotivnija nego što su možda neke druge teme. Ovo je bio način da istaknemo potrebu dugotrajne financijske pomoć i da zatražimo jednu veću fleksibilnost Europske komisije za ono što Hrvatska predlaže za oporavak od pandemije i za oporavak od dva jaka potresa”, pojašnjava Ressler.

Iako je Hrvatskoj stigao predujam od 684 milijuna eura, obnova u Zagrebu još nije krenula.

“Što se tiče baš Europskog fonda solidarnosti jest da postoji suštinska objektivna razlika u saniranju posljedica potresa koje su zahtjevnije i duogoročnije. To je ono što smo željeli naglasiti ovom rezolucijom. Što se tiče 684 milijuna eura koje su na raspolaganju, vjerujem da se ona koriste. Dobar dio obnove je vjerujem krenuo. Jedino što mogu pozdraviti je mogućnost da se sve napravi sa što manje administrativnih problema. Teško je osigurati obnovu, ali to je ono što je nužno”, rekao je Ressler.

Smatra kako je proces prijave za obnovu potrebno digitalizirati zbog svih okolnosti oko pandemije. “Svaki onaj papir koji država može sama nabaviti, jasno je da bi bilo lakše”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.