Rimac: Škoro će se pobrinuti da se Tomaševićevi birači ne opuste

Vijesti 17. svi 202118:24 > 21:07 0 komentara
N1

Profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu i politički analitičar Ivan Rimac u Newsroomu je analizirao rezultate prvog kruga izbora.

“Očekivano je bilo da će Tomislav Tomašević ući kao pobjednik prvog kruga i pitanje je bilo samo kako će se rasplesti od 2. do 4. mjesta. S jedne strane pobijedila se suprotnost Možemo! Imali smo vrlo različite kampanje. S jedne strane tu je vrlo agresivni pristup Filipovića koji nije adekvatan za nekog tko ne nastavlja prethodni mandat.

Osnovni problem njegove kampanje je bio taj da ukoliko imamo upražnjeno mjesto svi kandidati moraju ići pozitivno kampanjom da se prikažu kao najbolji izbor jer negativna kampanja može samo štetiti kandidatu”, rekao je.

Filipovića je usporedio s Andrejem Plenkovićem:

“On je u svom ponašanju vrlo sličan premijeru bio, išao je na osobu, a ne argumentima i programom. Ako je to stil HDZ-a u budućnosti onda ima mjesta za Filipovića, ako nije onda imamo političara koji je bio zvijezda u jednoj kampanji”.

Komentirao je i Škorine izjave:

“Tu je puno neuobičajenih retoričkin elemenata koji ne mogu donijeti veliku korist. S jedne strane pozivanje na podršku BM 365 i HDZ-a ima dosta dvojbene rezultate jer te stranke nisu same od sebe krenule u podršku Škori u drugom krugu. Možemo se pitati koliko Škoro smeta HDZ-u i je li im uopće u interesu podržati ga. On bi mogao biti netko tko im je trn u cipeli ako dobije značajniji broj glasova u Zagrebu”.

Istaknuo je i kako se ne sjeća da je itko u nekom političkom sustavu imao ovoliku prednost koju trenutno ima Tomislav Tomašević. Što se tiče rezultata za skupštinu, kaže kako je Možemo! ostvarilo odličan rezultat te da će uz podršku SDP-a imati stabilnu većinu.

“Možemo i SDP su bili u predizbornim pregovorima i na inzistiranje Možemo su se odlučili na samostalni izlazak na izbore, ali to ne znači da već nisu dogovorili koaliciju. Očekujem da će napraviti koaliciju u gradu da Možemo može krenuti s programom”, kaže.

Također ističe i kako će se svaka, pa i najmanje promjena koju Tomašević napravi u gradu vidjeti jer dugi niz godine nije bilo niti jedne pozitivne promjene.

Komentirao je i rezultate SDP-a:

“SDP je općenito slabo prošao na ovim izborima. Činjenica je da se prvi puta od 90-ih suočio s konstruktivnom alternativnom na ljevici koja nije gradila program na kritici SDP-a. To se i u Zagrebu i u mnogim drugim sredinama pokazalo kao nešto što je Možemo dalo pozicije”.

Ističe i kako kada se zbroje sve opcije i glasovi koje su dobili u prvog krugu i dalje ne mogu stići broj glasova koje je Tomašević dobio. U nastavku je komentirao Škoru:

“Retorika DP-a je inače vrlo agresivna i u tom smislu oni izazivaju i dosta odbojnosti, a ne samo simpatija. U ovom slučaju negativna retorika može više štetiti nego koristiti. Škoro će se s ovakvom retorikom zatvoriti u krug birača koji već ima. Ovaj krug Tomaševićevih birača ionako nije doživio Domovinski rat u puno opsegu tako da će njima ta retorika biti izuzetno odbojna. Škoro ne može narušiti podršku koju ima Tomašević, ali sebi može generirati dodatnu odbojnost”.

Na pitanje treba li se Tomašević brinuti da mu se birači ne opuste, Rimac kaže:

“Miroslav Škoro će brinuti o tome da se ne opuste”, sludirajući na Škorine istupe.

Split je prevelik za dotacije države

U nastavku je Rimac govorio i o rezultatima u Splitu. Prvo je govorio o HDZ-ovom Vici Mihanoviću koji izbjegava medije otkako se pojavila afera s njegovim navodnim plagiranjem doktorskog rada.

“To je minimaliziranje štete i šanse da ga dovete u nezgodnu situaciju, ali to šteti kampanji. U ovom slučaju je njegova jedina predost bila to što je Kerum dobro poznat pa je Kerumova šansa da ga pretekne bila relativno mala. Rekao bih da je Kerum originalni i autohtoniji, ali to ne garantira uspjeh”, kaže.

Komentirao je i Kerumov oproštaj:

“Stranke teško opstaju bez jako vidljivog lidera, a tu je Kerum osnivač stranke i dao je ton što ta stranka radi i bez Keruma teško da se ta stranka može transformiarti u stabilnu političku opciju. Ne vjerujem da se mogu dugo održati na političkoj sceni Splita, isto kako ne vjerujem da BM 365 može dugo opstati u Zagrebu”.

Istaknuo je i kako je dijelu Mihanovićevih birača vjerojatno potpuno irelevantna priča s plagiranjem te da mu izbjegavanje medija, koje se doima kao da bježi od Ivice Puljka, stvara puno veći problem od toga.

“S druge strane Puljak je napravio odmak od retorike stranke Pmaetno koja je docirala biračina. Postao je razumljiv i počeo je definirati program koji je Oparu doveo u poziciju gradonačelnika, no ono što je većina previdjela u Splitu je da on ne može očekivati pomoć centralnog dijela jer je Split prevelik da bi očekivao dotacije države”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!