Ruski mediji raspisali se o Milanoviću, pune su ga naslovnice

Vijesti 19. lis 202210:55 3 komentara
screenshot TASS/RIA/REGNUM/INTERFAX

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u izjavi za medije u utorak poručio je, između ostalog, da će biti protiv ideje da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici. Te su njegove riječi prenijeli i brojni ruski mediji.

Ruska državna novinska agencija TASS piše da je Milanović ocijenio da misija organiziranja obuka ukrajinskog vojnog osoblja u nekoliko zemalja EU-a ima opasne posljedice. “Ne sviđa mi se. To donosi rat Hrvatskoj”, prenosi TASS riječi hrvatskog šefa države. TASS piše i da je Milanović dodao da “politički pozeri i ljudi niskog morala profitiraju od ukrajinskog sukoba”.

RIA Novosti poziva se na N1 i piše da je Milanović protiv te ideje jer ne podržava uplitanje Hrvatske u sukob više nego što treba.

VEZANE VIJESTI

Interfax piše da je Milanović rekao da kao vrhovni zapovjednik vojske neće odobriti plan da se ukrajinskoj vojsci organizira vojna obuka na teritoriju Hrvatske. Dodaju i da hrvatski mediji tvrde da je Vlada Europskoj uniji ponudila sudjelovanje Zagreba u europskom programu obuke ukrajinskog vojnog osoblja.

Regnum je napisao da se Milanović protivi “obuci kijevskih militanata u Hrvatskoj”. Dodaju da je Milanović objasnio da ne podržava pretjerano uplitanje Hrvatske u rusko-ukrajinski sukob, kao i da nije čuo za takve zahtjeve. Osim toga, Regnum podsjeća i na izjavu bivšeg hrvatskog nogometaša, Tomislava Dujmovića, koji je rekao da je Milanović na strani Rusije i da je objektivniji od premijera Andreja Plenkovića.

I MK.ru se poziva na N1 i prenosi riječi hrvatskog predsjednika. Pišu da je Milanović protiv obuke vojnika, kao i protiv slanja oružja u Ukrajinu, jer postoji opasnost da Hrvatska u tom slučaju ostane bez oružja. “Milanović je također istaknuo da Hrvatska Ukrajini može isporučiti oružje i vojnu opremu samo uz naknadu”, piše MKRU.

Televizijski kanal SEV piše da se Milanović “usprotivio obuci ukrajinskih trupa na teritoriju svoje zemlje i rekao da je Sjevernoatlantski savez zapravo izravni sudionik sukoba u Ukrajini”. “Obrana Hrvatske je na prvom mjestu, nakon čega nema dugo, dugo ništa, onda NATO i nakon toga ostalo”, prenosi SEV Milanovićeve riječi, pozivajući se na TASS.

Portal Iz.ru piše da je “hrvatski predsjednik priznao da je NATO strana u sukobu u Ukrajini”.

Kommersant piše da je Milanović rekao da strani vježbenici stalno dolaze u Hrvatsku na obuku, “no o obuci vojnih osoba za rat u trećoj zemlji nešto je o čemu treba pažljivo razmišljati”.

Ruska Gazeta također se poziva na TASS i prenosi riječi hrvatskog predsjednika koji se protivi obuci ukrajinskih vojnika. Dodali su da ni mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto ne podržava tu ideju te da je rekao da Mađarska neće sudjelovati u obuci ukrajinskih vojnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare