Ružić: Procjena je da u KBC-u Rijeka cijepljeno preko 80 posto djelatnika

Vijesti 13. srp 202118:43 > 19:09 0 komentara
N1

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alen Ružić bio je gost Dnevnika i komentirao cijepljenje protiv koronavirusa, kao i najave obaveznog cijepljenja.

Kaže da je u KBC-u Rijeka s dvije doze cijepljeno 91 posto liječnika, a odnosi se na cijepljenja obavljena baš u ustanovi.

“Sestara je 61 posto. Međutim, u drugim skupinama također dobri rezultati – rendgen inženjeri 91 posto i zanimljivo njegovateljice 73 posto. Naši podaci sada kažu da je cijela ustanova na 72 posto zaposlenika koji su cijepljeni, a to je 3500 zaposlenika. Procjenjujemo da je još 10-ak posto cijepljeno naknadno kroz obiteljsku medicinu. Dakle, preko 80 posto”, rekao je Ružić.

Na pitanje zašto je manje cijepljenih medicinskih sestara, kaže: “I mi trenutno radimo analizu zbog čega je sestara manje. Vjerojatno je riječ o više čimbenika koji tu utječu. Jedan je visok udio mlađe populacije, dužih rodiljnih dopusta i bolovanja”.

Komentirao je najavu predsjednika Francuske Macrona da će za zdravstvene djelatnike u toj zemlji cijepljenje biti obavezno.

“Mi danas radimo medicinu zasnovanu na dokazima. Covid je problem zato što se mijenja i zato što je dokaza malo. Mislim da treba slušati struku. Ja bih bio sretan da se sto posto naših djelatnika procijepi”, rekao je Ružić.

Ističe da prilikom odluke o cijepljenju uvijek treba dati prednost mišljenju struke.

“Ja uvijek dajem prednost mišljenju struke. Ako govorimo o području epidemiologije, mislim da treba puno povjerenje dati našim epidemiolozima. Promjene u preporukama proizlaze iz promjena u kretanju virusa. Situacija se dinamično mijenja i vjerojatno je to uzrok da se preporuke i stavovi mijenjaju”, kazao je.

Osoblje u KBC-u Rijeka je, kaže, s veseljem dočekalo cjepivo kao jedno olakšanje i nije bilo nikakvog pritiska.

“Da u trećem valu nismo imali tako veliki broj procijepljenih i da smo imali puno bolesnih djelatnika kao u drugom valu, ne vjerujem da bi ga izdržali”, kaže.

KBC Rijeka ima otvorene i dvije post-covid ambulante.

“Mi smo otvorili još u prosincu pulmološku post-covid ambulantu. Ona je dosad zbrinula 1500 bolesnika. Neurološku ambulantu smo otvorili kasnije. Dosad smo u dva mjeseca imali 100 bolesnika u post-covid neurološkoj ambulanti. Neurološke posljedice su uvijek jako zabrinjavajuće i variraju”, rekao je zaključno ravnatelj KBC-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!