Sabor do dugo u noć raspravljao o povjerenju ministru financija Mariću

Vijesti 04. stu 202106:482 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

U Saboru je u četvrtak raspravljena inicijativa nezavisne zastupnice Karoline Vidović Krišto o pokretanju pitanja povjerenju ministru financija Zdravku Mariću zbog "obmanjivanja javnosti, iznošenje neistina, kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa i pomaganju počinjenja kaznenog djela".

Za svoju je inicijativu Vidović Krišto prikupila potpise 34 oporbena zastupnika. Podsjetila je da je ministar Marić ljetos izjavio kako je njegovo ljetovanje njegova privatna stvar te da je ljetovao na privatnoj jahti svog prijatelja poduzetnika Blaža Pavičića, koji, kako je rekao Marić, nema nikakve veze s Ministarstvom financija.

Vidović Krišto je ustvrdila kako je to neistina. U prilog tome navela je kako je Marić kao ministar financija nadređen i Poreznoj upravi koja je, po zakonu, nadležna svakoj pravnoj i fizičkoj osobi u Hrvatskoj. Napomenula je kako je upravo obitelj Pavičić povezana s tvrtkama koje posluju u poreznim oazama i visokim kreditnim poslovima bez adekvatnih instrumenata osiguranja.

VEZANA VIJEST

U prilog tvrdnje da ministar Marić nije govorio istinu navodi rješenje Carinske uprave, područnog carinskog ureda u Rijeci i dodala da posjeduje dokument koji to potvrđuje. Ustvrdila je da ponašanje ministra Marića nanosi štetu hrvatskim građanima, potiče i štiti korupciju i posljedično stvara siromaštvo.

Ustvrdila je da su grijesi ministra Marića teški stotine milijuna kuna, te da je korupcija duboko ukorijenjena u Vladi. Stoga smatra kako Zdravko Marić ne može obnašati dužnost potpredsjednika Vlade i ministra financija i predložila zastupnicima da glasuju za njegovo razrješenje.

Marić je odbacio sve navode iz prijedloga za izglasavanjem nepovjerenja i kako je rekao neutemeljene objede na svoj račun. Odbacio je sve insinuacije koje polaze od toga je koristio svoj položaj da bi pogodovao interesima prijatelja i poznanika. To je napad na moju ljudsku i profesionalnu čast kao i službe kojima sam na čelu, rekao je Marić, naglasivši da je svoje dužnost obavljao savjesno i odgovorno. Dodao je da je otvoren za raspravu o rezultatima svoga rada.

Peđa Grbin (klub SDP-a) najavio je kako će glasovati za opoziv ministra Marića rekavši kako se radi o temeljnim načelima u obnašanju javne dužnosti. Napomenuo je  kako ministar Marić prvotno nije htio dati podatke o svome ljetovanju. Ustvrdio je kako ministar Marić nije gotovo ništa poduzeo da spriječi kolaps zdravstvenog sustava osim što upumpava novac.

Dalija Orešković (klub Centar-Glas) ustvrdila je da je  HDZ oteo državu, jer imati državu znači imati institucije koje provode kontrolu u skladu s Ustavom i zakonom, ocijenivši kako je takvu sudbinu doživjelo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kojem je svojedobno bila na čelu. Naša Hrvatska odavno nije takva, ako je ikad i bila, poručila je Orešković. Po njezinim riječima, da nije bio afere konzultantica ne bi aktualni premijer bio gdje je sada, podsjetivši da je govorio kako stranka ne može biti talac jedne osobe i u HDZ-u su mu pljeskali. Tako je bilo sve dok nije došlo do njega, no iza krinke modernog europskog političara krije se opasna osoba koja porobljava i uništava nezavisne institucije. HDZ se oslanja na sporo i nefunkcionalno pravosuđe. Vezano uz ministra Marića rekla je kako se u konkretnom slučaju radi o primitku nedopuštenog dara.

Nikola Grmoja (klub Mosta) tražio je da ministar Marić objasni o čemu je razgovarao s USKOK-ovim osumnjičenikom poduzetnikom Milenkom Bašićem i koja je bila njegova uloga kao člana Nadzornog odbora HBOR-a.

Branko Bačić (klub HDZ-a) najavio je kako neće podržati opoziv ministra Marića, naglasivši kako nije učinio ništa što bi ga diskreditiralo. Napade na Marića ocijenio je neprihvatjiivim podsjetivši na njegov doprinos u poreznim reformama, poreznom rasterećenju i smanjenju PDV-a na lijekove i hranu. Josip Borić (HDZ) prijedlog za Marićevim razrješenjem ocijenio je lošim, neozbiljnim i neutemeljenim primijetivši kako gotovo da i nema  oporbe u Saboru, predlagateljica čita s papira i osim toga nema ništa za reći.

Dragana Jeckov (klub SDSS-a) smatra kako će prijedlog biti odbijen, jer je argumentacija slaba, dokaza gotovo da i nema, a prijedlog nisu potpisali ni svi oporbeni klubovi. Drži da ne postoji ni jedan argument protiv ministra Marića koji je, kao i ostali članovi Vlade, izvukao maksimum u uvjetima pandemije i nakon potresa, a proračun je realan i ostvariv.

Komentari

Vaš komentar