Saborski zastupnici se podijelili oko najavljene stanke za vrijeme utakmice

Vijesti 22. stu 202215:31 0 komentara
N1

Saborski zastupnici u utorak su se podijelili oko najavljene dvosatne stanke u radu Sabora za vrijeme sutrašnje utakmice Hrvatske i Maroka na Svjetskom prvenstvu, pri čemu je za jedne riječ o jeftinom populizmu, a za druge je to pitanje nacionalnog ponosa.

Mišel Jakšić (SDP) kaže da voli nogomet, ali prekidanje sjednice Sabora i nastave u školi da bi se gledala utakmica dosta je čudna situacija. Znamo kada padnemo u navijačku euforiju da se traži gledanje utakmica po trgovima, ali ne pamtim da smo ikada zbog prvog kola prekidali rad i svi gledali utakmicu, dodao je.

Problem je što će Sabor na dan utakmice raspravljati o proračunu

“Ja neću gledati utakmicu u Saboru jer imam prije podne obaveza u Koprivnici, a nakon toga sjedam u auto i dolazim u Sabor na raspravu o proračunu”, najavio je Jakšić.

Nikola Grmoja (Most) najavljuje da će, naravno, gledati utakmicu. „Što ćemo se lagati, biti licemjeri i pričati zašto ta dva sata Sabor ne zasjeda? Pa da i zasjeda, opet nas građani ne bi pratili”.

VEZANA VIJEST

Problematičnije je što će Sabor na dan utakmice cijeli dan raspravljati o proračunu, a tko će to gledati? Bit će reakcije nakon utakmice, izjave igrača, a ovdje će se u Saboru raspravljati o najvažnijem dokumentu u državi, upozorio je.

Također je kritizirao “one koji se brinu za djecu i što neće sat i pol vremena biti na nastavi”, a dvije i pol godine su zagovarali da djeca ne idu u školu radi “smiješnih epidemioloških mjera”.

“Bio sam profesor u školi, kad god je bila neka važna utakmica ja bih s djecom gledao neovisno o odlukama Ministarstva. Treba nam malo nacionalnog ponosa, zajedništva i pozitive”, poručio je Grmoja.

Sandri Benčić (Zeleno-lijevi blok) stanka u radu Sabora zbog utakmice “nije OK”. Najavila je da će njezin Klub u to vrijeme biti na okruglom stolu o seksualnom nasilju nad ženama u organizaciji civilnog društva jer smatraju da u radni dan, posebno kad je tako važna tema kao što je proračun, zastupnici moraju raditi svoj posao.

“Mi kao političari moramo uvijek raditi više i pokazivati veću dozu ozbiljnosti prema poslu. Građani moraju sutra raditi, velika većina njih neće dobiti pauzu od dva sata, s te strane mislim da to nije dobro”, istaknula je.

Kada je riječ o gledanju utakmica u školama, Benčić smatra da to nije “model pokazivanja domoljublja” nego pokazatelj krivih prioriteta u zemlji. Prioritet bi trebalo biti obrazovanje, a utakmica se uvijek može pogledati naknadno, poručila je.

Sabornica je prazna i kada nema utakmica

Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti) će obavezno gledati sutrašnju utakmicu. „Ako među zastupnicima postoji veliki interes za gledanje utakmice, onda je pametnije napraviti dvosatnu stanku te se poslu posvetiti nakon utakmice nego za vrijeme utakmice posao odraditi aljkavo uz praznu sabornicu. Mada, sabornica je prazna i kada nema utakmica”, rekao je.

Što se tiče škola, dugoročno će nam više koristiti nacionalni osjećaj ponosa nego jedan propušteni sat školske nastave, ne vidim neki veliki problem da se napravi stanka i odgleda prijenos, kaže Milanović Litre.

VEZANA VIJEST

Dalija Orešković (Centar) taj potez ocjenjuje jeftinim populizmom i lažnim poticanjem domoljubnog naboja jer građani od političara očekuju da se bave rješavanjem njihovih problema.

“No, treba priznati da politika na ta dva sata neće stati, kada se prisjetimo koliko je sabornica tijekom čitave godine prazna, onda ni ta dva sata nemaju nikakvu težinu”, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!