Šalaj: U Zagrebu HDZ više neće biti na vlasti

Vijesti 17. svi 202108:18 0 komentara
N1

"Činjenica je da u Zagrebu HDZ neće više biti na vlasti. Iako nije imao svog gradonačelnika, on je bio sastavni dio vlasti", objašnjava politolog dr. sc. Berto Šalaj i analizira rezultate lokalnih izbora za emisiju U mreži Prvog Hrvatskog radija.

Iza nas je prvi krug lokalnih izbora, općine, gradovi i županije dobile su članove predstavničkih tijela, a neki čak i čelnike dok svi ostali čekaju drugi krug, među njima i četiri najveća grada, Zagreb, Split, Rijeka i Osijek.

Za lokalne izbore kaže se da su jedina prava anketa između nacionalnih izbora. “Mislim da se situacija najbolje vidi u četiri najveća grada, 3 i pol su izabrala promjenu. Ni u jednom od tih gradova aktualni gradonačelnici koji su u prethodnom mandatu vršili dužnost nisu bili kandidati, ali svejedno je došlo do velikih promjena”, komentira komunikolog doc. dr. sc. Damir Jugo.

“Ovi izbori su na neki način potvrdili status HDZ-a kao najjače stranke desnog centra. Vidjeli smo rezultate za županijske skupštine i za župane gdje je HDZ opet ostvario vrlo dobre rezultate. U nekim gradovima nisu ostvarili očekivano, u Splitu su vjerojatno smatrali da će biti bolje”, objašnjava dr. sc. Berto Šalaj, politolog.

“U Zagrebu, koliko god oni govorili da su dobili duplo više glasova nego na prošlim izborima 2017., ti rezultati su bili katastrofalni. Činjenica je da u Zagrebu HDZ neće više biti na vlasti. Iako nije imao svog gradonačelnika, on je bio sastavni dio vlasti”, dodaje.

“Što se tiče SDP-a oni sigurno ne mogu proglasiti pobjedu, ali u slučaju pobjede u Rijeci mogu reći da rezultati nisu jako loši. Pojavila se nova opcija na lijevoj političkoj strani – stranka Možemo!”, kaže politolog.

“Ovi lokalni izbori su označili nestanak nekih velikih političkih stranaka koje su bile važne na lokalnoj razini. Prije svega mislim na Hrvatsku narodnu stranku i Hrvatsku seljačku stranku, i ovi izbori su po mom sudu označili početak kraja Milana Bandića”, rekao je Šalaj za HRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!