Salapić iz DIP-a otkrio što se promijenilo u izbornom procesu u zadnje četiri godine

Vijesti 10. ožu 202410:49 0 komentara

Josip Salapić iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) gostovao je u TNT-u kod Mile Moralić gdje su razgovarali o promjenama koje su se dogodile u izbornom procesu od zadnjih izbora.

Salapić kaže da ih nije iznenadio datum izbora i da se DIP za ovaj izborni ciklus pripremao još od prošle godine. U posljednje četiri godine zakonski okvir za provođenje izbora nije promijenio.

“Osim malo informatičke modernizacije. Sve je slično kao i 2020. godine na izborima. Što se tiče informacijske tehnologije, malo smo modernirali postupak kandidature.”

svima je dostupno koji eće sudjelovati u izbornom propces…kreće onih 2 tjednaa za kandidaturu, da li će to bviti pol strnke, nezavisni kandidat…kad dip zaprimmi kandidature, nam preostaje 48 sati da perovjerimo je li se zakonski. nakon tog aobjavljujemo zbirne liste u svim dnevnim novinama, na televiziji inakon toga kreće izborna kampanja.

E-kandidatura

“To je ono što je bilo prije kada dolaze političke stranke i kandidati predaju DIP-u prijave za kandidaturu. Mi smo skratili vrijeme. Postoji sustav gdje će se ispunjavati kandidacijske liste putem sustava e-kandidatura, a kada se dođe tamo puno će se manje vremena potrošiti da se sve provjeri jer će već biti u sustavu. Ovo smo nadogradili u odnosu na 2020. godinu.”

Promjena izbornih jedinica nije utjecala na rad DIP-a, ističe Salapić.

“DIP kao neovisno tijelo je po zakonu nadležno da provodi i nadzire proces provedbe izbora. Sve što je trebalo napraviti unaprijed to su oni obvezni obvrasci, upute koje se tiču otvaranja posebnog računa za finaciranje izborne kampanje.”

Ne smije se zaboraviti važnost kibernetičke sigurnosti, podsjeća Salapić.

“Određne novine, one upute kandidatima i strankama oko kibernetičke sigurnosti, zaštite stranice političkih stranaka. Sve upute dnevno, kako koji rok dolazi, stavljamo na naše mrežne stranice i onda preporučujemo svima, i onima koji su u procesu, ali i građanima da mogu pratiti.”

Salapić isitče kako je zadatak DIP-a da se pokaže transparentnonst i da se pokaže prava volja biračkog tijela.

Koliko će koštati sva tri izbora?

“Računajte po 10 ljudi u svakom biračkom odjelu. Otprilike oko 25 milijuna eura će biti troškovi provedbe za parlamentarne, predsjedničke i europarlamentarne. Troškovi su otprilike kakvi su bili i 2020. što se tiče Sabora”, poručuje Salapić.

Sveukupno će biti oko sedam tisuća biračkih mjesta, uključujući i posebna biračka mjesta poput birača u inozemstvu, u zatvorskom sustavu i sl.

Financiranje izborne promidžbe

“Naša preporuka je da se prate naše mrežne stranice. Posebni račun se mora otvoriti, što se tiče i donacija i financiranja izborne kampanje najkasnije sedam dana prije predaje kandidacijskih lista. Poseban račun mora bti transparentan. Dužnost je svake pol stnake da 7 dana prije izbopra javnosti da izvješeć oko toga tko su donatir, kolikos e novca porošilo, a najkasnije 30 dan nakon izbora da se podnese izvješće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!