SDP bi u Zagrebu mogao podržati Možemo! bez formalne koalicije?

Vijesti 04. lip 202109:20 1 komentar
Hrvoje Jelavic / PIXSELL / ilustracija

O suradnji SDP-a s Možemo! u Zagrebu pregovarat će izravno predsjednik SDP-a Peđa Grbin i član Predsjedništva Ivan Račan.

Iako je sjednica Predsjedništva protekla u mirnim tonovima, članovi Predsjedništva ipak imaju različita stajališta o tome kako se postaviti u Zagrebu: dio njih smatra da s Tomislavom Tomaševićem i Možemo! ne treba potpisivati formalnu koaliciju, čak ni po cijenu da SDP time ostane bez ponuđenog mjesta predsjednika Skupštine, koje bi onda po tome pripalo Jošku Klisoviću.

PROČITAJTE JOŠ

SDP će sigurno podržati Možemo!, no dio članova Predsjedništva naprosto misli da platformi Možemo! treba dopustiti da se neko vrijeme u izvršnoj vlasti pokažu – sami. Po njima, ta je stranka, odnosno organizacija niza udruga povezanih u jedan politički projekt, svojevrsni “start up”, i tek je na početku svog rada i dokazivanja.

Nasuprot tome, SDP je “korporacija” koja na tržištu postoji desetljećima i ima svoje »klijente«, odnosno birače koji znaju što s njima dobivaju. Možemo! se pak tek treba dokazati i dio SDP-ovaca misli da im treba dati punu podršku, ali i valorizirati izborni rezultat koji je doista velik, i dopustiti da pokažu što znaju. Zagreb će biti ogledalo za Možemo!, vidjet će se jesu li njihovi kapaciteti toliki da mogu napredovati i u ostatku Hrvatske, a za to će trebati najmanje godinu dana, smatraju neki u vrhu SDP-a.

Ako bi se surađivalo na taj način, tada bi SDP faktički podržavao Tomaševića i njegove prijedloge, uključujući naravno i glasanje o proračunu, ali ne bi preuzimao odgovornost za izvršnu vlast i izvršne odluke, nego bi samo dobio dio odbora, dakle striktno političkih funkcija u Gradskoj skupštini.

Drugi dio Predsjedništva smatra da treba potpisati klasičnu koaliciju, s punim preuzimanjem odgovornosti zajedno s Možemo!. U svakom slučaju, ovih dana se nastavljaju razgovori Grbina i Tomaševića i sljedećeg tjedna znat će se ishod tih razgovora, a odluku će na temelju izvještaja od strane Grbina donositi Predsjedništvo SDP-a. , piše Novi list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare